Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Карадайъ към Караянчева: Направихте втора стъпка в посока на оставка

Карадайъ към Караянчева: Направихте втора стъпка в посока на оставка

ДПС показа, че следи изкъсо работата на председателя на парламента Цвета Караянчева и във всеки миг на нейна груба грешка искането за оставката й ще е факт.

"Г-жо Караянчева, направихте втора стъпка в посока на оставка. Първата стъпка бе в заявление за нарушаване на конституцията и правилника, а втората е днес, когато нарушението на правилника е факт и потвърждава заявлението преди това". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна снощи в последните мигове на гласуването на бюджета на държавата.

Повод за гневната му реплика бе спорната процедура, която доведе до отхвърляне на вече гласуван два пъти текст за отпускане на 1 130 000 лв. за храма "Свети Ал. Невски" и манастира "Св. Георги" на Атон.

С остър тон Карадайъ призова мнозинството да уважава институцията председател на Народното събрание и да не кара Караянчева да нарушава основния закон и парламентарния правилник.

Скандалът тръгна в сряда през нощта, когато в чл. 6 на проектобюджета - за парите на Министерския съвет и дирекция "Вероизповедания", залата изненадващо подкрепи предложение на депутата от левицата Васил Антонов. Той поиска отпускането на допълнителни 1 130 000 лв. за "Свети Ал. Невски" и манастир "Св. Георги" на Атон.
Предложението бе прието с гласовете на БСП, ДПС и на част от ОП.

От ГЕРБ не очакваха това, особено след като част от "патриотите" гласуваха с опозицията по темата.
Така гласуваният бюджет на Министерски съвет стана невалиден, а парламентът трябваше да започне отначало да гледа целия бюджет. Менда Стоянова бе толкова изненадана, че дори извика: "Министерският съвет остава без бюджет". В настъпилата суматоха управляващите отхвърлиха проектобюджета на Министерския съвет. След препирни в залата Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи тексът да бъде отложен за следващия ден.

Късно снощи Народното събрание стигна до тази "гореща"тема, което предизвика отново хаос в залата.
Финансовият министър Горанов и Менда Стоянова не знаеха как да реагират. На помощ им дойде Йордан Цонев, който предложи работещ вариант от парламентарната практика, с който хем да не се налага промяна на параметрите на бюджета заради гласуваните допълнителни пари, хем текстът на чл. 6 "да оцелее". Вариантът на Цонев бе прост - събира се извънредно бюджетната комисия, изменя текстовете, предлага допълнителен доклад с редакционни поправки и гласува по този доклад.

От ГЕРБ не се съгласиха. Данаил Килиров предложи друга схема - прегласува се чл. 6 с промените на Васил Антонов, вече приети, а ако се отхвърли нормата - гласува се текстът на вносителя наново - все едно предложението на депутата от БСП не е приемано. Това предизвика скандал, защото и според разпечатката на гласуването от сряда предложението на Антонов е окончателно прието.

Тогава се намеси Цветан Цветанов, който предложи 30-минутна почивка. Цвета Караянчева свика извънреден Председателски съвет заедно с бюджетнататта комисия и юристи, които да измислят как да се излезе от заплетеното положение. Тогава се е взело решение парите за храмовете да се дадат с постановление на МС

След почивката лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не промени критичния си тон към мнозинството. Той обяви, че и Данаил Кирилов, и Йордан Цонев са прави - само че процедурата на Цонев е от времена, когато са се спазвали конституцията и правилника на Народното събрание, а тази на юриста от ГЕРБ - от времената, когато са се появявали протоколи от несъществуващи заседания на парламентарни комисии. По думите му Менда Стоянова се е "заразила" от "модела Кирилов".

Никой не го послуша, ГЕРБ си приложиха своя вариант и гласуваното вече решение за отпускането на 1 130 000 лв. за двата храма беше анулирано. Депутатите на ДПС не приеха това и напуснаха демонстративно залата с мотив, че са нарушени правилата.

БСП не участва в гласуването.

Министър Владислав Горанов защити решението, обясни, че бюджетът е сложна система от взаимосвързани показатели, които трудно се променят в хода на гласуването и пое ангажимент в рамките на бюджета на Министерския съвет двата храма да бъдат удоволетворени - чрек акт на МС. "Какъвто и да е резултатът - волята на Народното събрание по предложение на БСП и Васил Антонов ще бъде реализирана", гарантира той.

Драгомир Стойнев от БСП се възмути от Горанов заради внушението на министъра, че депутатите трябвало да се съобразяват с внесеното от Министерския съвет, вместо да е обратното.

И Карадайъ благодари за ангажимента да бъдат отпуснати парите за двата храма. И обеща от ДПС да следят дали това ще се случи. Но предупреждението за оставката на Караянчева започва да виси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе