Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Каракачанов: "Емко" ни дължи над 2 млн. лева

Каракачанов:

На някои от складовете "Емко“ не плаща наем на Министерството на отбраната от 2009 година, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Сумата според различни изчисления, в зависимост дали се изчислява главницата или лихвите. Главницата е над 1,2 млн. със лихвите може би отива на сума от 2-3 млн. лева. Има заведени 11 или 12 дела, продължи той.

Има и други дружества, които са със задължения, 3-4 са. Проблемът е един и същ - купуват военна продукция, но нямат лицензирани складове, в които да я съхраняват, допълни Красимир Каракачанов.

Даваме им срок от 6 месеца, след който трябва да изнесат продукцията от складовете на Министерството на отбраната, те обаче няма къде да я сложат и продължават да я държат. Плащаме охрана, ток и всякакви други екстри. Те на практика използват складовете ни на готово, без да заплащат наем или такса за това, заяви вицепремиерът.

Тази порочна практика може да бъде прекратена ако имоти на Министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост и са били складови бази, бъдат продадени на подобни фирми. Те да си ги ремонтират и лицензират. Или същите тези фирми да си закупят терени и да си изградят складове. Повечето фирми са гледали да вземат продукция за бърза печалба, а не да инвестират, да си направят складова база и да спазват нормите и закона. Оттам произлязоха и част от проблемите на "Емко", каза още министър Каракачанов.

Казвам го ясно, че моята идея е максималното увеличение на заплатите да бъде за хората, които изпълняват оперативни бойни функции. Едно е да работиш на топло, до радиоприемника и телевизора, друго е да си навън в студено време да провеждаш учение. Все повече съм оптимист по отношение на увеличението на заплатите в отбраната. Въпросът е как да разпределим средствата, които ще получим, по най-справедливия начин, заяви той.

Идеята ми е да има диференциация, за да не се получава уравновиловка. Ако вдигнем заплатите с 10%, увеличението за един войник ще бъде само 60 лева, а за други позиции в министерството ще стигне до над 200 лева. Трябва да стимулираме максимално войнишкия, сержантския и младши-офицерския състав. Там, където е най-големият недокомплект“, допълни Красимир Каракачанов.

Не сме говорили с „Обединени патриоти“, но отдавна съм казал, че Комисията по досиетата е изключително излишна вече. Бюджетът е над 3 млн. лева, членовете на комисията са с министерски заплати и служебни автомобили. В същото време на Държавният исторически архив, за който отговарям, покривите му текат, няма къде да се слагат документите, заяви той.

Крайно време е да затворим тази страница. От архивите, които са налични в комисията, може една част да отидат в архивите на МВР, на Министерството на отбраната или в Държавния архив. Който се интересува може да отива и да чете“, каза още вицепремиерът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе