Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Каракачанов чака оценката на МФ за нов изтребител

Каракачанов чака оценката на МФ за нов изтребител

Очаквам до края на деня да дойде оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов изтребител и утре да влезе в дневния ред на Министерския съвет, каза в пловдивското село Войводиново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него е важно и той очаква да се направи избор за един силен изтребител за българските ВВС, защото останалите приказки според него са дребно политиканстване.

Каракачанов каза, че е съгласен да води дебат за това кой самолет е по-добър за нуждите на армията, а не политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е или американски. Това е безсмислен спор и умишлено разделяне на обществото на русофили и русофоби, добави той.

Прочетох в интернет, че някои хора ме обвиняват, че съм американофил, а само преди седмица, когато дадох 81 милиона лева за ремонта на МиГ-29 и 80 милиона лева за Су-25, ме обвиниха, че съм русофил, подчерта военният министър и добави: "Не съм нито русофил, нито американофил. Аз съм български националист и като министър на отбраната ме интересува армията ни да е силна, защото, ако се наложи, тя трябва да изпълнява задълженията си".

Той обясни, че МиГ-овете, Су-тата и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, които са на въоръжение у нас, са съветско производство, доставени през 1989 година и имат живот още десетина години - общо това са 40 години. Следователно, каза още той, сега купуваме самолет за следващите 30-40 години и не си играем на дребно на политика. Някой може ли да гарантира какво може да се случи след година, две, три или 20 на Балканите, попита риторично Каракачанов. Кое е по-добре - да купим нещо сериозно и силно, което ще ни върши работа и да защитаваме страната си или да си правим дребни политически сметки. Защото на някой му се идва на власт, но не му харесват американските самолети, коментира още министърът.

Министър Каракачанов бе в село Войводиново по повод инцидента с военнослужещ от 68-ма бригада Специални сили, който бе пребит от двама представители на ромската общност. На място той участва в оперативен щаб за вземане на мерки срещу незаконното съществуване на ромската махала в селото.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе