Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цветанов и Карадайъ обсъдили номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия

Цветанов и Карадайъ обсъдили номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ са обсъдили номинацията за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това стана известно от изявлението на двамата след срещата в парламента.

Вчера от ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха кандидатурата на Красимир Влахов. Цветанов и Карадайъ са се договорили за среща между Влахов и групата на ДПС следващата сряда, в 11.30 часа. След срещата ще обявим нашата позиция, посочи Карадайъ. Според ДПС би трябвало членовете на Конституционния съд (КС) да са консенсусни фигури независимо кой ги предлага. И все пак искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват членове на КС от квотата на Народното събрание, каза той.

Парламентарното мнозинство иска, когато има избор от парламента за подобни високи позиции в държавата, да търсим максималния политически консенсус, заяви Цветанов. Той допълни, че ще се постарае да разговаря днес по темата и с лидера на БСП Корнелия Нинова. Смятам, че е нормално политиците и ръководители на парламентарни групи да си говорят, посочи той.

На въпрос дали допуска президентът Румен Радев да номинира Янаки Стоилов за съдия в КС, Цветанов заяви, че би се радвал, ако държавният глава също има подобни на парламента прозрачни процедури за издигане на кандидатура. Според Цветанов идеята Стоилов да е номинация на БСП е била добър подход на ръководството да отстрани вътрешната опозиция.

Попитан за кворума в пленарна зала Цветанов заяви, че темата не е била широко обсъждана на срещата с Карадайъ. "Казах, че все пак днешният ден е една недобра практика, която смятам, че няма да я наложим като поведение. Опозицията е в правото си да има своята тактика за регистрация. Ангажимент на управляващото мнозинство е да си събира кворума, за да може да има стабилност", допълни той.

Мустафа Карадайъ не каза дали утре депутатите от движението ще се регистрират в зала. Ако сега разкрием нашето тактическо поведение, ГЕРБ ще си направят свое тактическо поведение на база на нашето, допълни той.

Много анализатори даваха препоръки да се направи правителство на малцинството, припомни Цветанов и попита: "Представяте ли си, ако имахме правителство на малцинството, с 95-ма депутати как щяхме да работим? Нямаше да можем да започнем пленарния ден и щяхме много бързо да отидем на предсрочни избори".

За нас е важно да има стабилност, защото днес имаме икономически растеж от 4 процента, имаме най-ниската безработица и възможност през Бюджет 2019 да увеличим и бюджетните заплати с 10 процента, подчерта Цветанов.

В момента ситуацията в страната не е добра - инфлацията е факт, ще усетим по джоба си увеличението на природния газ и ред процеси, които произтичат от там, опонира Карадайъ. По думите му преди година и половина ГЕРБ се отказаха да има ясна програма за развитие на страната, зад която да има мнозинство в НС и предпочетоха да има едно аритметично мнозинство и с него държавата върви по инерция, независимо от частично някои добри неща. Няма ясна програма за развитие на държавата, ГЕРБ допуснаха популизма и национализма във властта и в някои техни действия виждаме, че го приемат дори като своя кауза, коментира Карадайъ.

Цветанов отговори, че казаното от Карадайъ показва, че разговорите между управляващото мнозинство и опозицията са трудни, но са задължителни, за да може в диалог да се търси консенсус по теми от национално значение.

Управленската програма се изпълнява, самият факт, че имаме икономически растеж, по-голям БВП, показва че се движим в правилната посока, заяви той. Чуваме и различното мнение и където е необходимо, правим съответните корекции, които са в интерес на обществото и държавата, допълни той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе