Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Карадайъ: Народното събрание нарушава Конституцията

Карадайъ: Народното събрание нарушава Конституцията

Когато Народното събрание си позволява да нарушава Конституцията с Изборния кодекс, всички останали въпроси няма какво да ги коментираме и обсъждаме. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти във връзка с Изборния кодекс и скандала с апартаментите, предаде Агенция „Фокус“. 

Карадайъ заяви, че в залата една част от колегите му от ГЕРБ гласуват против правата на българските граждани, закрепен в Конституцията. „Това е важният въпрос“, допълни още Карадайъ по отношение на изборните промени. 

Ако някой има специални емоции, може да се изредят конкретните езици, които да бъдат забранени по време на кампания, но ви призовавам да спазваме Конституцията, каза по-рано Карадайъ по време на дебатите по предложението на ДПС за агитация по време на кампания на чужд език и осигуряването на превод. 

„Ако погледнем директивата на ЕС, уважаеми дами и господа народни представители, граждани на държави–членки на ЕС, които не са български граждани, имат правото да избират органи за местна власт и членове на ЕП от Република България при наличие на адрес на пребиваване в Република България. Нещо повече, тези граждани на ЕС, които не са български граждани, дори имат правото и да бъдат кандидати в съответните видове избори“, допълни Карадайъ. 

По думите му те не владеят добре български език, но имат право да избират и да бъдат избирани. „Един такъв гражданин, ако е кандидат, на какъв език да прави кампания?“, попита още Карадайъ. 

В крайна сметка Народното събрание отхвърли предложенията на ДПС да отпадне принципът за уседналост, както и това за превод на български, когато предизборната кампания се води на чужд език. 

Депутатите отхвърлиха и текста на Движението и за секциите в чужбина. От ДПС настояваха избирателни секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от 20 избиратели. 

Предлагаше се секции да се образуват и ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от ЕС.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе