Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Карадайъ:БГ етнически модел е за пример на Балканите

Карадайъ:БГ етнически модел е за пример на Балканите

Длъжни сме да приведем в действие българския етнически модел, за да дадем добър пример на Балканите и на Европа. Това заяви под дъжда лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на традиционния събор в свещената местност "Баба Конду, край търговищкото село Божурка.

Въпреки лошото време дойдоха много хора от региона и страната, за да благодарят за даровете на природата и да се помолят за здраве за семействата си.

Тук всяка година, без значение от етнос и религия хората идват да търсят изцеление с огромна надежда. Това е празник на духа, тук празнува душата, каза в обръщението си Карадайъ. По думите му във времена на разделение и противопоставяне, това място отправя най-доброто послание към всички за единство и толерантност.

Кметът на Търговище Дарин Димитров също припомни, че местността "Баба Конду" събира всяка година и мюсюлмани, и християни, защото надеждите ни са общи. "Не вярвайте на тези, които строят стени, вярвайте на тези, които строят мостове", каза той.

Съборът продължава с музикална програма, конни надбягвания, и традиционните мазни борби. Според легендата Баба Конду е част от древно предание за  баща и дъщеря, които били на оран в полето.

Извила се вихрушка и вдигнала двамата в небето. Там, където паднало момичето, бликнала лековита вода, а около извора било изградено днешното село Момино. Там има и свещена местност, наречена Къз ана текеси, където мюсюлманите вярват че може да се лекуват жени с репродуктивни проблеми.

Според легендата, бащата паднал в гора в близост до днешното село Божурка. Мястото било наречено Баба конду - в превод „бащата кацна". Местното население е обявило това място за свято и започнали тук да провеждат събори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе