Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Камикадзе спря Сани

Камикадзе спря Сани

Сочи. Италианката Минаела Миоли отне медала на Сани Жекова във финала на бордеркроса от олимпиадата в Сочи. Българската звезда вървеше уверено трета и всички я виждаха вече с бронзовия медал. 100 метра преди финала обаче, точно на последния вираж в "Екстремния център Роза Хутор", италианката бутна Жекова. Нашата падна и на последния скок не се появи след първите две, което остави без дъх българите на финала. От драмата със Сани се възползва Кло Треспио (Фр), която я задмина и завърши трета. Четвъртата позиция бе за американката Фей Гулини. Миоли, която в Италия наричат камикадзето, не завърши и остана шеста.

Огромна българска група от доброволци на олимпиадата, журналисти, състезателите Никола Чонгаров и Радослав Янков подкрепяха Жекова с родни знамена и мощни викове: "Сани, Сани". Сред публиката, но на друго място, бе и майката на звездата ни - Божана, която е в Сочи по покана на "Проктър и Гембъл" по проекта за майките. Точно преди финала Жана, както всички казват на майката, се помоли и извади плаката Go, Go, Go Alexandra. До нея беше и последната ни медалистка Жени Раданова. Да видят Сани бяха дошли единствената ни олимпийска шампионка Екатерина Дафовска и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Въпреки драматичния финал обаче всички над 50 българи поздравиха Жекова като победителка. А тя наистина го заслужава. Въпреки контузията от X games преди 3 седмици момичето ни намери сили да покаже най-доброто от себе си и да запише най-доброто българско участие от медалите на Жени Раданова в Торино 2006. Още от сериите тя започна да прогресира нагоре и без проблеми мина през четвъртфинала и полуфинала, като взимаше старта на всички. Така стана и на финала, въпреки че бе в неудобния първи коридор. Новата шампионка Ема Семкова (Чехия) успя да я задмине с доста мъка. Както се случи и с доказаната звезда Линдзи Джакобелис (Кан), която е бронзова медалистка в дисциплината от Торино 2006.

След емоциите на финала със сълзи на очите Сани разказа пред журналистите как тя е видяла драмата в последното спускане. След това разговаря по телефона с президента на ски федерацията Цеко Минев, който я поздрави за отличното представяне и я успокои. В това време дойде и бащата на Сани и неин треньор Виктор. Както бе обещал по-рано, родителят се поклони до земята за постигнатото в Сочи. "Обаче им взех стартовете на всички", каза вече с усмивка Сани на татко си. След това прегърна родителите си и тръгна на допинг контрол.

Жекова: Дано съм ви направила щастливи

Александра Жекова е най-добрата българска сноубордистка за всички времена. Тя е на 26 г, висока 167 см и тежи 63 кг. На олимпиадата в Торино 2006 зае 22-о място в сноубордкроса и 25-о в паралелния слалом. На Игрите във Ванкувър 2010 нелепа контузия точно преди старта на квалификациите в сноубордкроса й попречи да участва. Носителка е на европейската купа за 2006 година. Има 2 победи за световната купа и общо 13 подиума. Втора в генералното класиране за световната купа в сноубордкроса през сезон 2011 и трета през 2012-а. Веднага след финала Сани даде интервю, в което разкри нейната гледна точка за случилото се в битката за медалите.

- Сани, честит успех, ти ни направи най-щастливите хора тук, в Сочи.

- Можеше и да е по-добре.

- Какво стана накрая?

- Бях трета до последния вираж. Тогава италианката ме свали и просто нямаше как да реагирам, защото тя беше зад мен. И така паднахме. След това вече нямаше как да наваксам до финала. За съжаление това е нашият спорт. Много труден, но все пак се радвам от постигнатото тук. Фактът, че мога да стигна до финала и то, след като не бях възстановена напълно от контузията днес, ме прави много щастлива. И поне вече знам върху какво да работя за в бъдеще, за да стана по-добра.

- Как ти се видя трасето?

- Поздравления за всички жени, които успяха да карат по това трасе. Това бе най-тежката писта, която сме имали до момента. Наистина и физически, и технически беше предизвикателство, защото всички се справиха страхотно. Всяка една от нас можеше да бъде победителка.

- Очаквана ли е за теб беше победата на Ева Семкова?

- Поздравления за Ева. Тя е много талантлив млад състезател. През сезона Ева наистина даде сериозна заявка, че ще преследва олимпийското злато. Но в този спорт трябва и малко късмет.

- Кое надделява сега - чувството, че медалът ти беше в ръката, или радостта, че успя да стигнеш до финала?

- По време на спускането в никакъв случай не съм си мислила за медала. Аз бях концентрирана единствено и само върху снега, защото другите състезателки ми налагаха да правя грешки, които трябваше много бързо да оправям и да наваксвам скорост. Наистина бях концентрирана единствено върху това как да остана на краката си. Трасето беше много меко и скоростта се промени. Беше наистина предизвикателство. Медалът можеше и да е наш, но просто така се случи.

- А италианката не ти ли се извини в крайна сметка?

- Не. Не ми се извини. Това е нашият спорт. Всяка една можеше да е победителка във финала. Всяка една се бори много достойно. Аз съм доволна, че знам върху какво да работя за в бъдеще.

- Имаше ли според теб изненади днес?

- Определено. Някои от най-добрите състезателки, които имаха сериозни заявки за медал, отпаднаха. За мен денят не започна много добре. Имах силна тренировка, но после в квалификациите допуснах две много груби грешки, които наложиха още 4. И в крайна сметка на мен ми бе отреден доста тежък жребии. Падна ми се най-трудната четвъртфинална серия от всички. Все пак се радвам от сърце, че успях да им взема всички стартове. Въпреки че бях в най-неизгодната стартова врата. Направих като цяло едно добро каране. Бях освободена и наистина много се забавлявах, наслаждавах се на страхотната публика, на цялата подкрепа. На приятелите на семейството ми и на цяла България. Сега искам да благодаря на всички тези страхотни хора, които ми изпратиха страшно много съобщения и ми се обадиха да ми пожелаят успех. Страхотно е, че всички вие бяхте с мен и страшно много ви благодаря. Надявам се да съм ви направила щастливи.

- Какво каза майка ти след финала?

- Мисля, че и на нея й беше тъпо не по-малко отколкото на мен. Но в крайна сметка тя знае, че тези неща могат да се случат. Благодаря ви, а сега отивам на допинг контрол.

Бащата: Бори се като тигър

Не стигна малко късмет, ядосва се майката

Бащата и личен треньор на Сани - Виктор Жеков, отнесе доста похвали след финала на сноубордкроса в Сочи. Той дойде във финалната зона минути след като всичко бе свършило и медалите бяха разпределени. "Класирахме се в битката за подиума, което е страхотно", бяха първите му думи. "Това, че успяхме да го докараме до финал, е просто уникално. За първи път имах възможност на такъв форум да видя пряко по телевизията спускането на Сани. На старта имаше огромен екран за треньорите и там наблюдавах. За мен беше страхотна емоция. Въобще не ми пука сега, че не е трета или четвърта. Тя направи страхотна каране днес и това е най-важното. Въобще не ми пука! Какъв е резултатът. Карането на Сани беше страхотно. Просто битката, която водеше днес, е достойна само да и се поклоним и аз ще го направя, като я видя. Шапка й свалям. Взе им стартовете, а надолу се бори като тигър, което не е лесно", завърши таткото и треньор.

"Трябваше й малко късмет", беше най-краткото обяснение след драмата във финала на Божана Жекова, майка на звездата ни Сани. "Това момиче от Италия не трябваше да я събаря. Важното е, че видяхме какво може", допълни тя.
До майката на Сани скромно гледаше драмата и Жени Раданова, която е българката с най-много медали от зимни олимпийски игри, а сега е в екипа на БНТ. "Битката за медал за мен е най-великото усещане за един състезател. Сигурна съм, че Сани е изпитала това, което най-големите спортисти чувстват, а именно желанието и волята да победиш. Този ден беше много успешен за нея. Надявам се да го изживее още веднъж на олимпийски игри", коментира пред "Стандарт" Раданова.

Карат италианката спешно в болница

Италианката Минаела Миоли, злият герой за България в неделния ден, беше откарана в болница веднага след финала. Тя контузи коляното си при падането и ще се оперира в родината си. "Държах медала в джоба си", проплака пред "Газета дело спорт" 18-годишната фурия от Бергамо. "Колената ме боляха целия ден и с всеки нов скок положението ставаше все по-лошо".

Пратеникът на медията написа, че Минаела не е спряла да плаче от яд след финала. "Библията" на спортния печат не търсят скандал в сблъсъка между италианката и българката. Те го описват като "падане, след като Миоли изпреварваше Жекова".

Иначе Минаела е известна като "камикадзето" в олимпийската делегация на "адзурите". Само преди 3 седмици се пребива жестоко на старт. Минава за най-лудата глава и шегаджийка. Не пропуска да прекъсне интервютата на съотборниците си със закачка.

Шефът: Мястото й е в топ 3

Президентът на БФСки Цеко Минев не скри радостта си от успеха на Сани Жекова. Той изгледа състезанието от Боровец, където се провеждаше Европейската купа по ски, и от ФИС обявиха, че там нивото е като за Световна купа.
"Никога не сме се съмнявали в екипа на Сани. Те винаги са имали подкрепата на БФСки. Това, което направи, е много голямо. Всички ние й благодарим за това пето място и усилията през тези години. Както всички видяхме, мястото й е сред първите три, но шансът ще дойде! Просто няма начин. Има още много олимпиади пред нея", каза Цеко Минев, "Трасето в Сочи беше супертежко и трудно. То е с 400 м по-дълго от трасетата, по които се кара за Световната купа. Щастливи и доволни сме, показахме, че федерацията по ски е на правилен път".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе