Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Калфин се оттегля като лидер на БГ социалистите в ЕП

Калфин се оттегля като лидер на БГ социалистите в ЕП

Брюксел. Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев Калфин пише, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС. "Ако се съди по изградения авторитет, доверието на колегите и позициите на четиримата български социалисти в ЕП, аз съм допринесъл това да се случи", пише Калфин до председателя на БСП. Той добавя, че важността на законодателните актове, по които е работил, отразяването на неговите идеи и становища, инициативите, по които е постигнал напредък в интерес на гражданите, достъпността му за срещи и връзка с избирателите, го поставят първи сред българските евродепутати от всички парламентарни групи. За петте години в ЕП Калфин е бил основен докладчик по 16 законодателни акта, работил е и е давал предложения по над сто. Разговарял е с над 10 000 избиратели.

В същото време, пише Ивайло Калфин, "Аз съм изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите".

"За мен компромисите в коалиционната политика и кадровите решения на БСП са стигнали до границата на приемливото. Очевидно публично изразяваните ми аргументи за прозрачност, коалиционно споразумение, прозрачно упражняване на властта, принципно отношение към партия "Атака" и недопускане Изборният кодекс да се приема непосредствено преди избори, не са срещнали разбиране и дори не са довели до дискусия в БСП. Липсата на ясни позиции и аргументи по тези и подобни въпроси според мен не водят до повишаване на подкрепатаза управлението и популярността на левицата. Поради тези причини не мисля, че мога да бъда ефективен ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП", коментира Калфин днес.

В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в Европейския парламент, Ивайло Калфин уверява, че ще продължи да работи "за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал. Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС".

Ивайло Калфин остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

В края на миналата седмица се появиха твърдения, че Калфин ще оглави алтернативна на тази на БСП листа на проекта на Георги Първанов АБВ. Информацията бе потвърдена тази сутрин пред bTV от режисьора Нидал Алгафари, който е член на социалистите и на формацията на Първанов. Калфин в момента е евродепутат от ПЕС, избран с мандата на БСП, беше и кандидат за президент на „червените".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе