Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Калфин: Коалицията работи, не водим битки

Калфин: Коалицията работи, не водим битки

Социалната стабилност е в намаляване на пропастта между бедни и богати

Атмосферата в правителството е кохерентна, увери вицепремиерът

За тази една година имаше отделни невъздържани политически поведения на коалиционните партньори, но коалицията като цяло работи. Не се бием един с друг. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия. Той каза още, че няма спорове с Владислав Горанов, Румяна Бъчварова или Божидар Лукарски и допълни, че "ние не делим нищо". Калфин смята, че в правителството атмосферата е доста кохерентна, министрите работят заедно.

"Става дума за политическо поведение. В крайна сметка не сме тук, за да казваме и да се изнудваме - дайте повече пари за социална политика или за отбрана, или за сигурност. Не това е смисълът на една коалиция. Тя има програма. Става въпрос за начина, по който се взимат решенията. Когато ти се сервира решение от последна инстанция и се казва "теб няма да те питаме, защото така сме решили", така няма как да се работи", каза още Калфин. Според него, резултатът от евентуални предсрочни парламентарни избори няма да бъде много по-различен от този на предишните. Калфин смята, че социалната стабилност се изразява в това пропастта между богатите и бедните да бъде по-малка. Той коментира исканията на младите майки у нас за по-високи детски надбавки и за увеличение на парите за майчинство.

"Всички искания имат смисъл, но удовлетворяването им е въпрос на държавна политика", подчерта Калфин. И поясни, че да се набавят средства за въпросните пера от бюджета, то трябва да се орежат парите за други политики. "Трябва да сложим всички видове плащания за деца на масата и да видим дали има по-добър начин за разпределение на средствата", добави министърът.

"Бюджетът на държавата е на всички. Аз нямам печатници за средства. През последната година се е увеличила събираемостта на приходите. Средствата се увеличават за всички политики, но трябва време. Различните социални групи имат различни проблеми. Социалният диалог се прави със социални партньори", каза още Калфин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе