Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ловът на кафява мечка само след ок от екоминистъра

Ловът на кафява мечка само след ок от екоминистъра

Пълна забрана на лова на кафява мечка. Това предвижда проект за промени в Закона за лова, внесен от Министерския съвет в парламента. Разрешението за отстрел може да става само със заповед на министъра на околната среда и водите.

За дивеч вече се смятат и безпризорните кучета и котки, когато са попаднали в ловностопанските райони. В законопроекта думата "безпризорни" заменя "скитащи", а дефиницията за тях е "кучета и котки, които нямат видими белези и знаци да са избягали или да са изгубени домашни любимци като нашийник, видима маркировка и елементи на социализация в поведението".

Друга промяна в закона е свързана с разрешените средства за ловуване. Така освен с гладкоцевно или нарезно огнестрелно ловно оръжие, ще може да се използва и с пневматично оръжие и лъкове, включително арбалет.

С цел хуманно отношение към животното се забранява използването на касетъчни и стационарни капани за лов на дива свиня. Отстрелът й се ограничава само в периода от 1 октомври до 31 декември. Това е и срокът за групов лов на сърна. Въвеждат се изисквания ловните сдружения да сключват договори с ловни надзиратели. Който от кандидат-авджиите не издържи изпита, ще се явява на поправителен тест. Ако и там не се справи, ще кара нов курс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе