Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кабан за Сидеров: Мислите ли, че той ще се извини

Кабан за Сидеров: Мислите ли, че той ще се извини

София. Френският посланик Ксавие дьо Кабан не очаква извинение за скандала с нападението на дипломата Стефани дьо Мартие от Волен Сидеров.

„Вие мислите ли, че той ще се извини?", попита риторично Кабан пред бТВ.

Френският посланик разказа за среща с него и Сидеров преди 20 години като главен редактор на вестник „Демокрация", след която останал с неприятен спомен. На хипотетичния въпрос би ли приел разговор с него сега, Ксавие дьо Кабан отговори: „Ако поиска сега да се срещнем, ако се извинява, ще имам време да помисля както ще направя".

Той предаде разказа на потърпевшата от действията на Сидеров Стефани дьо Мартие, която депутатът псувал и обиждал, поискал документите й, които отказвал да й върне, дори ги снимал.

„Искал е документите й, което според мен е най-големият проблем. Не е добро поведение да се псуват и обиждат хората. Проблемът е, че един човек, който е депутат, избран от народа, мисли, че като депутат има право да иска документите. Това е длъжността на полицията, той не е полицай(...) Един човек, много нервен, който се прави на силен, велик и важен", коментира дипломатът.

След случилото се на сайта на френското посолство бе публикувана официална позиция, в която Сидеров бе окачествен като пиян, малко по-късно обаче тя бе редактирана. Посланик Дьо Кабан обясни, че разминаването е станало заради няколкото версии, които подготвяли като текст. Сидеров изглеждал като човек, употребил алкохол, но това е по разказа на Стефани дьо Мартие и не може да бъде доказано като факт, което накарало посолството да редактира позицията си.

Дипломатът отказа да коментира случващото се в България, тъй като „когато един посланик на европейска страна прави едно съобщение на тема вътрешна политика, това съобщение има едно ехо в България, което според мен е по-голямо отколкото трябва да бъде". Все пак според него протестите са нещо нормално в един демократичен режим.

По повод заминаването на предшественика му Филип Отие без „редовния" орден „Стара планина", той заяви, че Отие не му е споделил, че се чувства обиден от факта. Ксавие дьо Кабан допълни, че винаги е имал много хубави отношения с българските власти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе