Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Допинг скандал може да изхвърли Русия от леката атлетика (ОБЗОР)

Допинг скандал може да изхвърли Русия от леката атлетика (ОБЗОР)

Световната антидопингова агенция (WADA) обвини руските власти в стимулирането на употребата на допинг и прикриването на положителните проби.

WADA препоръча на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) да изхвърли Русия до решаването на проблемите ѝ с допинга.

Вчера в 16 часа бившият директор на WADA Ричард Паунд обяви заключенията от доклада, който разследва ситуацията с употребата на допинг в леката атлетика.

Комисията директно обвини руското правителство в съучастничество на употребата на допинга и прикриването на положителните проби. В доклада от 323 стр. се казва, че не са открити писмени доказателства за правителствената намеса. Но се казва, че "ще е наивно да се заключи, че действията от такъв мащаб могат да се случат без изричното и безмълвно одобрения на руските правителствени власти".

В един от изводите се казва, че разкритията за нарушенията в Русия са като следствие от "дълбоко вкоренената култура на мамене... на всички нива от дълго време". Канадецът Дик Паунд определи разкритията като "много по-лоши от очакваното", а действията на руските власти като "държавно спонсориран допинг".

Въпреки че докладът се концентрира върху руската атлетика, той стига до извода, че "няма основание да се вярва, че атлетиката е единственият засегнат спорт в Русия".

Комисията препоръчва Руската федерация по лека атлетика незабавно да бъде обявена в нарушител на световния антидопингов кодекс и да бъде отстранена от всякакви състезания.

Тя препоръчва на МОК да не приема заявки за участие от руската федерация, докато наказанието не бъде вдигнато като резултат от привеждане на дейността в нормите.

Подобно решение би извадило Русия от участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Авторите на доклада предупреждават обаче, че при навременни мерки от руските власти може и да не се пропуснат значими състезания.

Комисията препоръчва доживотни наказания за петима руски атлети в средните дистанции и петима руски треньори и ръководители. Сред тях са шампионката и бронзовата медалистка на 800 метра от олимпиадата в Лондон. Препоръчва се доживотно наказание за олимпийската шампионка Мария Савинова-Фарносова и бронзовата медалистка Екатерина Пойстогова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе