Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Изгониха Мая Манолова от заседание на тристранката

Изгониха Мая Манолова от заседание на тристранката

Със скандал започна днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), след като омбудсманът Мая Манолова поиска да участва в във форума с идеята да представи промените в Кодекса за социално осигуряване, които са внесени от ГЕРБ и подкрепени от омбудсмана, предвиждащи ранно пенсиониране на миньорите в последния закрит рудник в България, а именно - без те да са навършили необходимите стаж и възраст.


Социалните партньори отказаха да допуснат омбудсмана - както работодателите, така и представителите на двата синдиката заявиха, че по правилник Манолова няма право да участва в заседанието на НСТС, ако преди това изрично не е била поканена от някой от представляващите организации този съвет.


Тя контрира, че по закона за омбудсмана има право да участва в обсъжданията на текстове и нормативни промени, касаещи защитата правата на гражданите.


Социалните партньори обсъждат промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с пенсионирането на миньорите.


Целта на обсъжданите промени в наредбата за медицинската експертиза е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. В експертното решение освен водещото заболяване или увреждане ще се записват и всички налични.


С други предлагани промени ще се даде възможност комисии ТЕЛК да се разкрият и в малки населени места, като се съкрати срокът за оценяване. ТЕЛК да може да се произнася и за необходимите помощни средства и медицински изделия, без за това да е необходимо решение на друга лекарска комисия, както е сега.


С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със специалисти по отделните профили на заболяванията. Лекарите, упражняващи медицинска дейност, също ще могат да участват в комисиите.


Премахва се изискването те да работят в комисията на пълен работен ден, като същевременно ще се определят и резервни членове. Така директорите на болниците, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от специалисти.
Очаква се след промените да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки населени места и болници и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят сроковете за получаване на решенията.


Друга съществена промяна ще даде възможност произнасянето да е основно по документи и само при необходимост да се прави клиничен преглед и да се искат допълнителни изследвания и консултации със специалисти. Ще се отмени и досегашен текст, че освидетелстване на лица могат да искат застрахователи и застраховани лица.


Омбудсманът Мая Манолова иска промени в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници. Според нея промените са голяма несправедливост, защото налагат хора с 25-годишен стаж като миньори да работят още десет години.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе