Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Избраха Александър Андреев за шеф на ЦИК

Избраха Александър Андреев за шеф на ЦИК

Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК. Андреев беше предложен от НПО и припознат от ПГ на ГЕРБ.

Неговата кандидатура беше гласувана с 119 гласа "за" и 54 гласа "против". 

ДПС не участваха в гласуването.От парламентарната трибуна Александър Андреев поясни, че федерацията на независимите студентски дружества са го номинирали. Мотивите на госпожа Стоева за оставката й като председател на ЦИК са лични, подчерта той. ЦИК ще приложи закона, такъв какъвто е приет от законодателя, заяви още Андреев. 

По повод избора още преди изказването на Андреев в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ  заяви, че ДПС ще подкрепят Александър Андреев за председател на ЦИК.

Алтернативата да не бъде избран председател ще  гарантира хаос.По- отговорното поведение е да се проведе този избор. Очакванията ми беше да се случат дебати по машинното гласуване и организацията на избори. Редица дейности, традиционно изпълнявани от изпълнителната власт,бяха възложени на ЦИК. Целта не може да е друга освен създаването на хаос и манипулации. Държавата адбикира от основна своя дейност да подкрепя организацията на изборите. Подмяната на темите, създаването на удобни жертви ще бъде санкционирано от избирателите, заяви лидерът на ДПС. След отговора на Александър Андреев Мустафа Карадайъ също поиска думата.

На базата на отговорите на господин Андреев вече ние променихме нашето мнение.

Няма как с такова отношение да се проведат честни и демократични избори, категоричен беше Карадайъ.  Той трябва да каже как ще се справи с организационните въпроси.Искаме да чуем всичко, каквото интересува хората, се включи в дебатите и  заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, пише Монитор.

От БСП заявиха , че няма да подкрепят Андреев за председател.И БСП и ДПС настояваха Андреев да обясни как ще се организират изборите според

Изборът на нов председател на специализирания орган се наложи след като на 27 август досегашният председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Това е и втората процедура за избор на председател. До нея се стигна след като при първата не постъпиха предложение за поста. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе