Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП избра: Ген. Радев влиза в битката за президент

БСП избра: Ген. Радев влиза в битката за президент

БСП избра - бившият шеф на ВВС ген. Румен Радев ще е партийният кандидат за президент. След почти 6-часово заседание, Националният съвет на социалистите реши чрез таен вот именно генералът да представлява левицата на изборите за държавен глава. 

Макар че  заседанието на червените стартира със седем имена на номинации за кандидат-президент, накрая вотът се осъществи само между трима. Социалистите избираха между Таско Ерменков, проф. Румен Гечев и ген. Румен Радев.

Останалите, номинирани от партийните структури по места, си направиха самоотвод по-рано днес. Сред тях бяха бившият лидер на БСП Михаил Миков и евродепутата Илияна Йотова. 

На първи тур имаме избрана номинация за кандидат за президент на БСП и това е ген. Румен Радев. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след края на тайното гласуване.  „Приключи гласуването по един от въпросите, по които днес НС се е събрал. От кандидатите, които изслушвахме, обсъждахме и гласувахме, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Марио Трайков си направиха самоотводи", каза тя и посочи, че на гласуване са били подложени три кандидатури – тази на Румен Гечев, Таско Ерменков и ген. Румен Радев.

Нинова уточни, че са гласували 151 членове на Националния съвет на БСП. „Имаме една недействителна бюлетина и следният резултат: Румен Радев - 99 от 150 гласа, Румен Гечев – 38, Таско Ерменков - 13 гласа, т.е. на първи тур имаме номинация за кандидат за президент на БСП", заяви Нинова, цитирана от Фокус.  По думите й, продължава заседанието на партията с обсъждане на коалиционния формат. Лидерът на БСП уточни, че имена на вицепрезидент не са обсъждани на днешното заседание.

"БСП има кандидат и дано той бъде успешен", пожела на генерала Янаки Стоилов. 

Самият Радев пък сподели, че има ясна цел на предстоящия вот. "Към мен има условие и то едно – да спечеля тези избори и да работя за България", подчерта той.

„Въпросът за вицепрезидента наистина е много сериозен. Аз държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори в една по-широка коалиция. Предстои ми да изложа своята визия и пред тях и тогава да решаваме този въпрос", заяви ген. Радев.

„Дадох съгласие на г-жа Нинова по телефона на 2 август след като чух изявленията на база „Граф Игнатиево" на министъра на отбраната и на премиера.", сподели още генералът.  „Отворен съм за всякакви предложения, но винаги преценям по съвест и по убеждения", изтъкна още той. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе