Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цв.Йовчев:Изборите в САЩ носят 3 вектора за Балканите

Цв.Йовчев:Изборите в САЩ носят 3 вектора за Балканите

 

"Капитолия беше кулминация на ескалацията на напрежението в САЩ", каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Имаме около 39% от избирателите, които считат, че на изборите е имало измама. Ще трябва много усилия да бъде преодоляно недоверието, Байдън се изправя пред предизвикателството да обедини страната. Това ще се отрази и на външната политика", смята експертът.

По думите му, за България с влизането на новата администрация ще има по-ясно дефинирани цели и дневен ред. "При Тръмп нямаше достатъчно ясен фокус върху външната политика“.

Ще има 3 основни направления по отношение на промяната - отношенията с Русия, отношението към Турция и това към Западните Балкани", отличи ги той. Според Йовчев ноавта администрацията ще засили процеса по приемането на Македония в ЕС, ще има натиск по отношение на енергийни проекти с Москва. А освен това - "възможно е България да стане ключова държава, ако не се намери баланс в отношенията между САЩ и Турция“.

Няма да има коренна промяна в отношението спрямо Русия, предвид последните негативни изказвания и от Тръмп. Има неодобрение и желание на САЩ да се противопоставят да опитите Русия да влизат в нови пространства, това може и да се засили", прогнозира Йовчев.

Според него, имаме целенасочено формиране на враждебно отношение в Северна Македония към България на базата на манипулативно тълкуване на исторически факти. Според него обаче не сме били убедителни през Европа с отстояване на позиция през последните години, както Гърция, затова и няма да имаме техния успех.

"Ако някой мисли, че дали ще се проведат две седмици по-рано или по-късно изборите, ще има някакъв ефект, се лъже", отбеляза ексминистърът. 

Ако протестът не съумее да излъчи лидери с ясни послания до хората, то очакваната промяна няма да се получи, добави той.

Без подкрепа на голяма политическа партия трудно кандидат-президент ще стигне до балотаж, убеден е Цветлин Йовчев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе