Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ивелина Василева: ЕК прекрати три наказателни процедури

Ивелина Василева: ЕК прекрати три наказателни процедури

„Усилената работа доведе до това, че три наказателни процедури бяха прекратени от Европейската комисия. В София открихме интегрираната система за управление на отпадъците, с което изцяло приключихме проекта. Това е признание за усилията на всички. Вече официално Комисията взе решение за прекратяването и закриването на наказателната процедура за софийските отпадъци, която стартира през 2007 година, а през 2011 г. навлезе в съдебна фаза ", заяви в Бургас министър Ивелина Василева. Тя допълни, че Европейската комисия е повярвала в България. „Успяхме да отговорим на очакванията и да оправдаем доверието", подчерта Василева.

Другите две прекратени процедури касаят транспониране на екологичното законодателство. „С приемането на Закона за водите е прекратена наказателната процедура в сферата на водите. С промяната на Закона за опазване на околната среда транспонирахме текстове, които касаят големите рискови предприятия. Изпълнихме своите ангажименти и по този начин ЕК оцени усилията на българското правителство", подчерта министър Василева.

В Бургас, заедно с кмета на града Димитър Николов, Ивелина Василева откри пленер за деца по изобразително изкуство и награди участниците в Националния конкурс "Морето не е за една ваканция". Инициативите са организирани от Басейнова дирекция "Черноморски район, Община Бургас, Общински детски комплекс - Бургас и Регионалния исторически музей в града по случай Международния ден на Черно море - 31 октомври.

„Всички проекти, свързани с опазването на Черноморското крайбрежие, включително и регионалните съоръжения за третиране на отпадъците, възлизат на над 700 млн. лв. Повече от 300 млн. лв. са инвестициите само в изграждане на пречиствателни съоръжения", каза още министърът на околната среда и водите. Тя допълни, че до края на година по ОП „Околна среда" стартира мащабен проект на стойност над 11 млн.лв., чрез който ще се определят морските зони „Натура". Проектът ще включва изследвания в морето на видовете, които подлежат на опазване, и картирането на зоните „Натура". По този начин България ще разшири своята мрежа „Натура" и в морското пространство.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе