Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Местан към Иванов: За година и половина- нищо реформаторскo

Местан към Иванов: За година и половина- нищо реформаторскo

За година и половина какво реформаторско имаме – едно голямо нищо и то трябва да бъде запълнено от новия правосъден министър. Това каза в декларация от името на ПГ на ДПС председателят на групата Лютви Местан след гласуваните промени в Конституциятa.

„Ще оставя без коментар за кандидатите за самоцелна парламентарна слава,че приетите на трето четене изменения в Конституцията са на ДПС и ГЕРБ и че ДПС е извадило РБ от властта. Нямаме нужда от хиперболизиране на силата ни. Ако наистина изглеждаме силни в очите ви, има една единствена причина за това - нашата сила е от идеологическата ни определеност", заяви Местан. Той се обърна към министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов, който присъстваше в залата: „Чувам вашия глас, гласът на протестиращите съдии. Те казват нещо много просто. Искаме истинска независимост на съда, на съдията.

Ако се беше приело вашето предложение за съотношение в съдийската колегия 8: 5, съответно 6:6 в прокурорската и съгласявайки се с подхода Ви, че не трябва да се броят административните ръководители, щяхме да имаме отношение 6:5 в полза на съдиите и 5:6 в полза на парламентарната квота. Това означава пряк парламентарен контрол върху магистратите прокурори, което е накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт", заяви Местан.

Той определи искането на Христо Иванов като болшевизъм като начин на мислене, който се проявява в своята дясна редакция. Според него фактът, че е подал оставка, след като не е минало предложението му за съотношението в колегиите на ВСС, доказва това. „Днес 43-то НС си свърши работата, идва ред на процесуалните закони и Закона за съдебната власт. Там се проявява истинската компетентност на един министър. За година и половина какво имаме реформаторско – едно голямо нищо. Ето това нищо трябва да бъде запълнено от новия министър на правосъдието", заяви Местан.

"Законът за съдебната власт адресира голямата част от препоръките в мерки на стратегията. Не го внесохме, защото изчакахме да мине обсъждането на Конституцията. Моята наследница ще продължи този проект и нашите решения. Ще прецени кое от тях да внесе. Това не е нула", заяви от своя страна Христо Иванов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе