Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Иван Костов излиза от играта

Иван Костов  излиза от играта

Два дни преди 70-годишния си юбилей, гуруто на градската десница – Иван Костов, обяви, че слиза от политическата сцена.

В предаването „Годината“ по Дарик радио той каза, че ръководения от него Център за анализи и управление на рискове прекратява съществуването си.

Лабораторията беше гордостта на Командира през последните 6 години, от която той отправяше мрачните си прогнози за икономиката и политиката.

След напускането на Костов, центърът ще се трансформира в министруктура в Нов български университет като звено за количествени методи и моделиране. Именно във висшето училище през 2013 г. изследователското звено беше създадено, за да изготвя стратегически доклади и анализи за рисковете пред страната, които, според Алфа рисърч, били най-достоверните.

Костов не пожела да обяви кой занапред ще ръководи екипа, но го описа като "надежден и обучен наследник".

Какво се случва с бившия премиер?

Командира звучеше доста минорно в студиото на Дарик, за разлика отпреди година, когато с разък тон в ефира на същото радио отправяше злокобни предупреждения за възможна политическа криза.     

Нямаше и помен от самочувствието му преди 8 месеца, когато в препълнената зала "Тържествена" на Военния клуб  събираше овациите на възторжените му почитатели по време на премиерата на мемоарите му - "Свидетелства на прехода".

Явно, през последните месеци, драми от различно естество са разклатили рахата на екслидера на ДСБ.

Семейните му несгоди описа преди дни „Ретро“:

Близки до семейството твърдели, че по-малката от двете му дъщери се е разделила и с втория си мъж, с когото се венча през 2017. За да покаже, че любовта й с Асен вече е в миналото, Мина Костова дори е заличила снимките от сватбата им, които красяха профилите й в социалните мрежи.

Това е втори развод за наследничката на бившия премиер, която се раздели с първия си мъж Георги още през 2010 година, след повече от 10 години брак. Очевидно още по-кратък е бил и брак номер 2. Двамата с мъжа й живееха щастливо в малко китно градче във Финландия.

Безпроблемен е бракът на кака й Яна, която е омъжена за италианец, от когото има дъщеричка. Тримата все още живеят в палат на Костов в "Драгалевци".

Зад високите му огради политикът прекарва по-голямата част от времето си от години. В последната обаче животът му е изпълнен със здравословни и финансови неволи.

Покрай представянето на книгата си, Костов се ожали, че са го налегнали здравословни проблеми покрай двете финансови ревизии, които НАП направи на състоянието му. Тогава той обяви, че е в очакване прокуратурата да започне действия срещу него заради 400 бона с неясен произход, което той упорито отричаше.

Покрай проверките той каза, че бил в постоянен стрес, който се отразил на иначе крепкото му здраве. Бившият син лидер получил срив на имунната система, който се проявил с херпес зостер. Той пък довел след себе си проблеми със зрението, които едва не го вкарали в болница.

Костов е под лекарско наблюдение и едва се закрепил, за да посрещне юбилея си в кондиция, пише Ретро.

А бяха времена, когато на 50-тата си годишнина той събра в Министерски съвет цялата държана, а за юбилея си подари едноличната власт с втори кабинет, от който изхвърли най-близките си хора.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе