Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Искаме мир с Румен Радев, но сме готови и за друго

Борисов: Искаме мир с Румен Радев, но сме готови и за друго

Всеки съди сам по себе си, за БСП властта винаги е била пари, отсече премиерът Бойко Борисов на брифинг от Варна. "Делян Добрев е безспорен капацитет. Имаше грешка на партията, че заради графиците и аз не можах да се видя с тях. Тезата какво са правили БСП - не важи. Всички знаем кои са те и затова ги бием на изборите", продължи той.

Говорих с Делян Добрев. Оставката е морален акт. И аз самият съм го правил. Хората трябва да преценят. Отдавна думата кум няма значение в обществото, каквото имаше едно време. Кум вода се не гази. Ходели са 2 дни. Сега е приятел, който слага един подпис, за да озакони брака. БСП много добре умеят да избират добре подбрани изрази. Да, имали братовчедка, има. Сложил ли си подписа за кум, да. Как се е управлявал градът - не ги интересува. Кметът също трябваше да си ходи, но това е негово право и морал. Това е истината. Добрев с оставката искаше да покаже морал, заяви Борисов.

Когато се прибера ще събера Изпълнителната комисия, ако има такива случаи да избират. Имаше и друг случай - финансовият министър. Уволни жена си. Тя стои вкъщи и киселее. Да дам и собствен пример - сестра ми. Искаше да стане директор на болница. И до днес кълне министър Москов, а аз казах - не може. Дъщеря ми, ако я пратя в частна фирми ще стане гейт, продължи министър-председателят.

Сега Добрев трябда да покаже, отдръпвакий се, кое е истина и кое лъжа. Жената на Ненков е бременна, дано това да не й навреди. Да се прибере и да й каже - или аз, или ти. Нормално е, много хора в партията се сприятелиха и се канят, за да сложат подписа за кум, каза той.

Кметът Беливанов да подаде оставка и да се направят нови избори. Това е нормалното, демокрацията. И да се види обществото на коя страна е, заяви Борисов.

Толкова усилия пологам, че дори и моите опоненти признават, че те дават успех, за да успокояваме Балканите. Бяхте свидетели каква болка за несправедливост има в сърбите. Но бяха тук. С Гърция и Румъния показахме, че те са част от Европа. Трябва да им дадем перспектива. Останахме само с и начертахме план. Как са се срещне с Юнкер, с останалите колеги. Да ги убедим, че е хубаво, че Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора

Истаната е най-хубавото, което се казва. Президентът Радев може де държи отговорен, ако сме говорили аз или мой министър. Над нас има парламент. Всеки ден там има битка. Всеки ден е важен. Ако тръгна със същият тон и аргументи, за т.н. беквоскали. Нима г-жа Йончева не бе шеф на пресцентъра му? Сега тя вокал ли е, сопрано или алт. Той отговорен ли е затова?  Другият, не знам как се намирят гласовете, г-жа Нинова. За него е като за мен Цветанов. Смятам, че те първи започнаха. Виждате какво става в Европа. Проблемът в Каталуния тепърва започва. Картините на насилие няма да отшумят. Радев може да ме държи отговорен, ако има посещение или когато той пътува, ми правят така, както правеха на Росен Плевналиев. Пратиха му на посещение само един зам.-министър. А ние с него седнахме и се разбрахме - в НАТО и ООН отиваш ти. Ние сме показали държавническо отношение към всяко посещение. С неговият началник кабинет Иво Христов работя прекрасно. Винаги питам къде е? Тогава почваме, заяви премиерът.

В съветите за сигурност има двама негови представители. Нещо повече, в денят, когато е направено това изказване, говорихме. След срещата с Американската работна камера и синдикатите. Той ми разказа за посещението за Щатите, че е поканил президентът на Казахстан. Казах, че за Антон Тодоров оттегляме цялата процедура. Прекрасен тон на близки съратници. С цел държавата да работи и да има синхрон между институциите. Ни най-малко не усетих нотка, че някой иска да води война с нас. Казал съм му: остави ги тези в парламента да водят война. Имаме над 2000 съветници, далеч съм от мисълта, че всичко при тях е идеално. Но в Хасково и Добрич взехме тежките решения, а в същото време президентът търпи законотворец да е човек, който е купувал гласове. Коментирай и това, каза още Борисов.

В САЩ, пази Боже, 30 000 са загинали по този начин. В Кьолн се клаха, Барселона, Лондон. Никой не поиска оставка на министър. Защо ни е това? Виждам Севда (б.р. ), имаше дете с мъжа си. Казах й да се омъжи. Тя се дърпаше, но в крайна сметка поиска да й стана кум. И станах. Да не кажете нещо после, допълни министър-председателят. 

Аз съм му казал за самолетите, за влаковете, на него (б.р. Румен Радев), уточни Борисов.  "От моя страна не само, че няма нападение, но няма и провокация. Бих се извинил, ако член на правителството го е обидил. Винаги съм считал, че и най-лошият мир е по-добър от война. А и не се знае дали войната ще се спечели. Спрявяли сме се и с по-тежки противници. ГЕРБ бе мачкана. Спомняте си какво бе след Костинброд. Сега всички отчитат каква стабилност има при нас. Всеки ден изцисляваме как да вдигнем парите на военните и полицаите. Всеки ден самолети та самолети. А влаковете? Защо не говорите за тях. Програмите за развитие и училищата? Всяко е с телефон. Казал съм му на Горанов да смята, че трябва да се помогне на тези, които нямат. Да получит айпад или каквото може там. Трябва да учим децата по този начин. Да, трябва да четат и книги, да превлистват, но трябва да ги научим и как да си намерят работа. Истински се надявам, че и той е човек (б.р. Румен Радев). Знаех, че ще има участие и спрях сутринта телевизорите, защото нямаше да има такав пресконеференция, каквато направихме", допълни Борисов.

Хубаво ГЕРБ пада, какво става - идват Герджиков и Орешарски. Мислят ли, че няма да се бием? Виждате колко са уязвими. Чух и какви пари са източени от фирми през Националната телевизия. Крахът за разбирането ми за правосъдие бе Елена Йончева да седи до г-жа Масларова. Апелирам към всички за такт и внимание. Нещата могат лесно да се счупят. В Европа имат много сериозни пробли и са благодарни, че на Балканите цари мир. Ние искаме да го развалиме. Имаме ръст на икономиката, милиарди от контрабанда. Строи се навсякъде. Да, сигурно има зрънца, но от другата страна няма реципрочност. Морално ли е човек, който е купил гласове, да прави закони. Но там си е даденост. Тук моята партия се подвежда, да те така са правили. Надявам се, неговият екип да слуша. Единият вариант е да продължим да работим, а другият - да влизат медиите. Защото сега ги разсрекретяват. Искам да работим в мир. Имам достатъчно врагове. Имам и уважение към него. Не знам, ако това не му стига, какво? Рейтингите не са важни. Имал съм и 100. Казал съм му го - тази институция не ме интересува и няма да се кандидатирам. Колкото е ужастно да падне правителството, толкова и призидент. Катаклизъм. Затова се стремя към обратното, каза още той.

Цветан Цветанов се справя идеално, другите ги е яд, че няма такъв. Моята работа като премиер е да работим заедно с Румен Радев в синхрон. Но в Народното събрание е друго. Там се води война. Не могат да се оставят Нинова и Йончева да ги громят. За самолетите съм му казал - това са милиарди. Пенсионери, учители стоят под прозореца и искат пари. Сега ще започне да вее стяг в купета и вагони. Ще го питате ли тогава - самолети или вагони?, заяви Борисов.

Действително Вучич и Сърбия за разочаровани от Европейската комисия. Има различни прочити за Косово. Ние сме приели обаче наследството от социалистите, които гласуваха, че Косово трябва да бъде отделна държава. Нищо, че направиха митинг за Милошевич. Казах му на Вечуч да забрави тази тема. Има гробове и две истини. Трябва да забравят това и да вървят напред. Да гледат продуктивното. Тогава и на нас с Алексис Ципрас ще ни бъде по-лесно. В тази рана не трябва да се бърка и да се вади отново. Темата за пропуска Сърбия. Говорихме и за самолетите. Вземат шест, защото са ги договорили с Путин и ще платят по-малко. Ние не можем да направим така. Затова ще плащаме по-дълго с времето. Върховният главнокомандващ трябва да говори на тази тема с Каракачанов. Тя трябва да дойде при мен в завършен вид. До вчера самолетите МиГ бяха най-добрите за тях. Правим всичко възможно, за да ги ремонтираме у нас, защото не били сигурни в другите. За армията парите са огромни. За влаковете трябват 200-300 млн., толкова са само ракетите на самолетите, коментира Борисов и допълни, че Сърбия и Косово трябва да постъпнят какво България и Македония.

Ще ви повторя. Президентството има своя първа цигулка - Румен Радев. Министерски съвет своя - аз. Трябва да свирим в една тоналност. Нека оставим назад бек вокалите. Неговите Йончева, Нинова и моите. Аз казвам на моите да не го нападат, но неговите от сутрин до вечер само това правят. Правилно ли е обаче да застанем с него и да кажем млъкнете? Ще бъдем като Путин и Медведев! Да, аз мога да ми кажа - спрете. Но той ще го направили? Единственото здраво решение е да си гледаме нашата работа, а те партийните, отсече премиерът. 

Вчера помолих да не се пиша за Варненска четворка, вие точно това направихте. Тези срещи са място за неща, които не могат да се кажат публикво. Да се видят намеренията и да се каже, че докато сме Велика Сърбия, Елада, Отоманска империя, България и Румъния, ще бъдем най-бедните. Сега всички се узрели, че трябва да се справим заедно. Искаме тук да е търговията. Затова и премиерите на Румъния и Гърция ме подкрепиха за "Балкан". И ще си вземаме парите през газовата мрежа. Големи инвеститори искат да участват там. Все по-често и от Русия гледат към него. Питат ме за жената на Ненков, а не ме питат, че вече имаме мрежа до границите, а другите само обещаваха, откъде щели да докарат газ. Ще се свържем с Гърция и ще покажем на Европа, че сме си написали домашното. Най-добрите компресори са при нас, каза премиерът.

С мен не е обсъждал, че ще прави партия. Но ние сме демократи. Всеки може да си направи партия, но тогава идва на наш терен. Неочаквано бе за мен, разбирам го. Моят съвет е да не гледа телевизия. Имаме телефони. Бъчварова и Христов водят постоянна връзка, завърши Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе