Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП иска спиране на сделката с ЧЕЗ

БСП иска спиране на сделката с ЧЕЗ

БСП поиска сформирането на анкетна комисия и изслушване на Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ. Това да бъде първа точка от дневния ред в сряда, заяви соцлидерът Корнелия Нинова.

"Искаме спирането на сделката с ЧЕЗ, тя е неясна, задкулисна. Смятаме, че политическата отговорност е лично на премиера". "Ние смятаме, че Бойко Борисов е знаел, че е в основата на тази сделка и че се прави, че не знае. Изпълнявайки желанието на ГЕРБ да ревизираме прехода, цялото досие с приватизацията на ЧЕЗ днес заминава в прокуратурата", допълни Нинова.

Соцлидерката повтори, че ще развенчае лъжите на ГЕРБ, че БСП са приватизирали ЕРП-то, което днес се продава от чешката държава. Тя припомни, че 67% от ЧЕЗ са приватизирани от Симеон Сакскобургготски през 2004 г., а останалите 33 на сто - от Бойко Борисов, през 2012 г. И в двата случая БСП е била против, подчерта Нинова.

Цялата папка с досието на приватизацията на ЧЕЗ заминава още днес за прокуратурата, обяви още соцлидерката.

По думите й, в приватизационната стратегия на правителството на НДСВ през 2004 г. е записано, че въпросните 33%, продадени от Борисов впоследствие, се запазват от държавата, за да може да запази тя възможността си за контрол и надзор в полза на обществения интерес, както и да има свои представители вборда на дружеството. "Питам Борисов - нарушил ли е стратегията, когато продаде 33%?", заяви соцлидерката.

Нинова настоя да узнае още коя е банката, която ще финансира сделката, както и дали това ще стане през офшорки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе