Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС иска извънредни мерки за чумата по свинете

ДПС иска извънредни мерки за чумата по свинете

Ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете. Това каза народният представител от ДПС Бюрхан Абазов пред репортери в парламента в коментар за заразата.

"Най-лошият сценарий е да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти, което е абсолютно най-лошият и най-нежеланият сценарий от нас. За съжаление това, което не искахме да се случи - заразата да влезе в големите свинепромишлени комплекси, вече е факт", каза още той.

Небрежност е предизвикала проблема с африканската чума по свинете. България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това заяви в ексклузивно интервю за БНР Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Според Абазов е прав еврокомисарят, че има небрежност.

"За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критична ситуация", коментира Бюрхан Абазов, който е и бивш заместник-министър на земеделието и храните.

На въпрос дали е обречено свиневъдството в България, той посочи, че ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата ще се разпространи.

Попитан дали ДПС ще търси политическа отговорност, Абазов посочи:

"Утре имаме изслушване на министър Танева и на вицепремиера, който е отговорен за този национален щаб, така че след това може би ще вземем решение."

"Това изказване тази сутрин на заместник-министъра, че отново ние ще обезщетим само регистрираните автоматически, дели на две нашите малки животновъди", каза още той.

Според него веднага в тях възниква мотива да скрият прасето си. По думите му изказването, че ще обезщетим само регистрираните прасета, е самоубийство. Във връзка с оградата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че тя е била като за детска площадка.

"С височина 1 м, около която намериха едно умряло прасе. Изследванията показаха, че то е умряло от смях", посочи още Абазов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе