Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Промените в бюджета! Нов дълг и двуцифрена инфлация

Промените в бюджета! Нов дълг и двуцифрена инфлация

Промените в бюджета трябва да са готови днес и в следващите дни да бъдат одобрени от правителството и внесени в Народното събрание. С тях се вдигат пенсиите, като новите които трябва да са факт на 1 юли.

В петък след среща на коалиционните партньори в Министерството на финансите министър Асен Василев съобщи, че срокът за различни предложения на партньорите е до неделя.

Нов дълг и двуцифрена инфлация са заложени в актуализираните разчети на хазната. В момента лимитът на държавния дълг е 7,3 милиарда лева. Допълнително ще се заложат още около 3 милиарда и така заемите, които през тази година може да вземе страната ни, ще са около 10 милиарда лева.

Предвижда се още разходите на хазната да се увеличат с над 1,6 милиарда лева. С толкова е заложено да се вдигнат и приходите. Така нивото на бюджетния дефицит ще се запази - 4,1% от брутния вътрешен продукт.

В актуализацията се предвижда нарастване на инфлацията до почти 11% и намаляване ръста на икономиката ни до 2,9%.

От 1 юли пенсиите ще се актуализират с 10%, като в сумата им ще влезе и антипандемичната добавка в размер на 60 лв. Така минималната пенсия ще стане 467 лв. Максималната пенсия, която сега е 1500 лв., ще се вдигне да две стъпки – от 1500 лв. на 2000 лв. от 1 юли и от 2000 лв. на 3400 лв. от 1 октомври.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе