Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Визията на Нинова за България имаше премиера пред местния бизнес

Визията на Нинова за България имаше премиера пред местния бизнес

Корнелия Нинова представи програмата "Визия за България" на среща със Съюз "Произведено в България".

"С представителите на Съюз "Произведено в България" сме на едно мнение по най-важния въпрос - че държавата трябва да има роля за развитието на икономиката. Това не е нито национализация, нито нещо немодерно", заяви лидерът на БСП след проведената среща. По думите й това е била една от най-смислените срещи, тъй като организацията обединява над 1500 български фирми и производители. Тя подчерта, че именно те са хората, които правят българската икономиката. Според нея те са най-наясно с проблемите и имат виждания за решение.

Съюзът участва в срещата с разбирането, че става въпрос не за партийна дискусия, а за българската държавност, заяви след срещата председателят на Управителния съвет на организацията Кънчо Стойчев. По думите му предложената от БСП програма е документ, който може да стане начало на разговор между всички българи каква държава искаме, как да бъде ефективно управлявана, как да осигурява спазване на правилата, сигурността на гражданите и защитата на слабите.

Дискусията е била оживена и на моменти свръхкритична, посочи той. От съюза са се ангажирали разговорите с БСП да продължат в три основни направления - борба с монополите в страната и особено в търговската дейност; подобряване на бизнес средата и мерките за борба с корупцията; данъчната политика.

Корнелия Нинова също определи срещата като съдържателна. По думите й са срещнали разбиране по няколко теми - че държавата трябва да има роля в развитието на икономиката и че това не е национализация; обектите от националната сигурност да останат държавни и да се управляват професионално, а не партийно; държавата трябва да помага на българския бизнес чрез данъчни облекчения, чрез преструктуриране на Банката за развитие и чрез осигуряване на кадри.
Разговорите между БСП и българския бизнес ще продължат чрез работни групи. От БСП са готови и с изследване за това в кои сектори има монополи. Резултатите ще бъдат представени скоро.

От БСП са получили критики по отношение на идеите в данъчната политика. Бяха останали с впечатление, че искаме увеличение на корпоративния данък, каза Нинова и уточни, че не предлагат такова.

На въпрос за позицията на съюза относно въвеждането на еврото Кънчо Стойчев заяви, че организацията е "за". Това по думите му ще стабилизира страната, ще нормализира лихвения процент на кредитите, а за малка икономика като българската такова подобрение от няколко процента било важно.

Окончателният вариант на "Визия за България" трябва да е готов до края на годината. Дотогава ще продължат срещите на БСП в цялата страна. Опитваме се да предложим национален разговор, национална програма, около която да се обединят повече българи и да се следва в годините, независимо коя партия управлява, коментира Нинова. Тя посочи, че от другите партии са побързали да отрекат програмата още преди да са се запознали с нея и ги помоли първо да я прочетат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе