Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ненчев: Имаме ресурси за охраната на въздушната ни граница

Ненчев: Имаме ресурси за охраната на въздушната ни граница

Имаме ресурси и възможности да охраняваме въздушната си граница. Това заяви военният министър Никола Ненчев в интервю за БТА. "Нямаме намерение да преговаряме с Турция за съвместен AirPolicing, а и не би следвало да се внасят рестриктивни клаузи, които могат да доведат и до дипломатически проблеми със съседни страни. Вече имаме сключени двустранни споразумения за трансгранични операции по AirPolicing с Румъния и Гърция, които да се задействат в определени ситуации", изтъкна той.

"Механизмът за сключване на двустранни споразумения със съответна страна-членка на НАТО е такъв, че ние имаме възможността за избор и преценка на целесъобразността. Идентифицирали сме кръг от страни-членки, с които бяха проведени първоначални разговори за сондиране на мнение по принцип. Това са страни, с които ние вече имаме традиции и опит от провеждане на съвместни учения и тренировки или пък разполагат с авиационна техника, доближаваща се по параметри до нашата. Обществото ще бъде уведомено след одобрението на партньор от страна член на НАТО за съвместен AirPolicing", продължи Ненчев.

Министърът коментира и евентуалната роля на съюзническите самолети в българското небе: "Тяхното присъствие гарантира, че можем да реагираме при много по-сложни атаки по въздух. А рискове за това, както беше оценено по време на срещата на високо равнище в Уелс, има и те са сериозни. И точно затова на тази среща беше отправена конкретна препоръка за засилване на охраната на въздушното пространство. Това вече направиха останалите държави по източния фланг на НАТО. Само България в момента не се е подсигурила по този начин".

Предложението за "водеща роля на българските Военновъздушни сили" би ограничило изпълнението на специфични задачи, обясни той.

"Приоритетно използване на българските ВВС е силно рестриктивно и такава поправка би ограничила ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия, а оттам и целия замисъл за усилена мисия по AirPolicing. Тя би регламентирала задължителен режим за приоритетно използване на нашите самолети, дори и в специфични случаи, в които съюзническите самолети биха реагирали много по-адекватно, като се има предвид по-големите им оперативни способности. Все пак смисълът на тяхното присъствие е точно, за да можем да се възползване от тези способности. През 2014 г., когато Румъния опита да въведе подобен режим, канадското участие беше сведено до провеждане на летателни тренировки и учения. Те не участваха в мисии по AirPolicing. Това доведе до ясно заявеното неудовлетворение от военния представител на Канада в НАТО. Никой няма да докара пилотите си тук безсмислено, за да стоят те на земята. Трябва да запазим настоящите текстове, а не толкова да приложим рестриктивна схема", каза още Ненчев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе