Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Играта на изчакване е заради липса на имена

Играта на изчакване е заради липса на имена

Кънчо Стойчев, социолог

- Г-н Стойчев, логично и очаквано ли беше това сближаване на позициите вляво и колко е важно наистина това обединяване за самите леви формации?

- Разбира се, че е логично и очаквано и същевременно, разбира се, е много важно, тъй като на президентските избори, за разлика от парламентарните и местните, трудно се играе сам или в изолация. Те някак си по самата своя логика налагат обединяване.

- Могат ли да бъдат действително преодолени горчивите спомени от развода и коя ще бъде тази обединяваща фигура? Няма да е Калфин или Първанов, Корнелия Нинова също обяви, че няма да бъде.

- Да, могат да бъдат преодолени дрязгите. Разбира се, на по-късен етап те ще се проявяват тук и там, не бива да си мислим, че белези не оставят, но "човек живее с белези, стига те да зараснат добре". Колкото до фигурата, която ще бъде предложена, това е въпрос за един милион, както се казва в игрите. Аз не знам отговора на този въпрос и силно подозирам, че левите сили у нас също още не го знаят. Хубаво е, че поне се насочват към описание на желания профил на една бъдеща кандидатура и след това ще търсят коя може да бъде тази фигура. Единственото, което мога да кажа в този ред на мисли, е, че най-добре би било към този профил и да се прибави изискването да бъде човекът, мъж или жена, изграден политик. Нашият проблем с г-н Плевнелиев, който се представяше много прилично като министър, е, че заемайки поста президент, се оказа, че като не се държи като политик, предизвиква конфузии. Всичко това се дължи на факта не дали той е добър или лош като човек, а че той съвършено не става за политик и не е политик. Няма как ние да имаме успешен и полезен за нацията президент, който да не е политик.

- Възможно ли е обединението, което виждаме сега вляво, да продължи и след президентските избори и могат ли едни лоши резултати пък да разделят отново левите?

- Винаги съм казвал, че не е възможно да бъде коментиран мач, при който не е известно кои отбори са на терена. В случая съвършено не ни е ясно кои са основните фигури, които ще се състезават нито от страна на ГЕРБ, нито на десницата, нито на левицата. Прогнози в такава обстановка са невъзможни. Ако се постигне добро взаимодействие на левите сили в страната на тези избори, повече от логично е това взаимодействие да продължи и след президентските избори.

- Кандидатът на ГЕРБ ли ще определи донякъде номинациите и на другите партии?

- Всеки чака другия и същевременно всеки има проблем кого да номинира. Според мен не се разхождат по улицата много президенти в България. Някак си сергията, изборът е силно, силно ограничен. Даже като преровям главата си, а уверен съм, че съм човек, който следи политиката и познава политическите личност, даже аз за себе си не мога да дам убедителен отговор кои са тези един, двама, трима, четирима български политици, които могат и заслужават да бъдат президент. Задачата е трудна, не е само игра на изчакване, също така има реална трудност да се избере. Освен това неудачният избор на г-н Плевнелиев, както видяхме след тези пет години, трябва да ни направи всички много, много по-внимателни. Надявам се, че бавенето на големите партии е свързано именно с това да бъдем много внимателни в подбора си, за да не повторим таза катастрофа.

- Цветан Цветанов описа преди дни един доста интересен профил на техния кандидат-президент, но не го оповестяват, за да имат "спокойствие в правителството". Вие кого разпознавате в така описания кандидат? "Добре стояща, добре разпознаваема фигура".

- Някак си професията ми не ми позволява да играя на "тука има - тука няма". Съжалявам, не мога да отговоря на този въпрос, защото, каквото и да отговоря, това ще бъде едно подтикване, едно сугестиране, една намеса в процеса, която не би била съвсем коректна.

- Насочихме се към ситуацията вдясно. Какви са шансовете там за обединение на Реформаторския блок?

Стана ясно, че Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков са две от имената, които са предложени от Гражданския съвет на блока. Партията на Меглена Кунева обаче припомни, че този Граждански съвет не е легитимен орган за взимане на решения. Ще има ли в крайна сметка обединение и единен кандидат на реформаторите?
- Шансовете за обединение вдясно категорично са значително по-малки от шансовете за обединение вляво. Излишно е да обяснявам защо, публиката прекрасно знае всички онези факти, които разделят дясното, а не го обединяват. А времето е малко до изборите, така че до истинско обединение няма да се стигне.

- Тогава кандидатът на ГЕРБ и кандидатът на левицата ли ще бъдат в основата на битката на тези избори? Какви са шансовете и на патриотичните формации?

- Очертава се наистина кандидатите на ГЕРБ и на левицата да бъдат основни претенденти. Патриотичният фронт има уникална възможност на тези избори да играе за третото място и ако го заеме, това би било една огромна победа за т.нар. патриотични формации, ако те се обединят. Те имат този шанс и могат да се представят добре, така че да заемат третата позиция.

- Удобно разположено в центъра, ДПС кого може да подкрепи? Леви или десни?

- Центърът за това е център, защото може да тръгне и в двете посоки. И е рано да мислим кого точно ще подкрепи, тъй като не е без значение и за ДПС освен политическата принадлежност на кандидата, вероятно и неговите личностни качества.

- Ще имаме ли действително борба на идеи, на послания, конкуренция на личности или и тези президентски избори ще бъдат по-скоро тест за партиите?

- И двете. Ще имаме и борба със сигурност, изборите със сигурност също така ще бъдат тест. Всички едни избори, независимо какви са, те са винаги най-голямата проверка за тежестта на всяка една политическа сила. Така че ще видим и двете, и борбата, и теста.

/Пред Агенция Фокус/

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе