Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Хюсменова: Превърнете различията в ценност

Хюсменова: Превърнете различията в ценност

Живеейки в пъстроцветно общество не трябва да забравяме другия до нас, неговия бит, неговата радост и тревога, а различията трябва да превърнем в ценност, а не в заплаха. Това призова евродепутатът Филиз Хюсменова по време на откриването на изложбата "Поглед към живота на малцинствата в България" в Европейския парламент. На събитието присъства и еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоственост Вера Юрова.

Българският евродепутат припомни, че ситуацията в цяла Европа е тревожна на фона на тероризма и случилите се трагедии, че се разраства езика на омразата, създават се все по-силни ксенофобски настроения. "Точно затова, с тази изложба искаме да покажем, че нашата чувствителност към различията не намалява, че искаме да съхраним ценностите си – толерантност, заедност - в името на хармоничното ни съвместно съществуване", заяви още Хюсменова.

Комисар Юрова обърна внимание на терористичните атаки и необходимостта от предприемане на сериозни и адекватни мерки. Според нея в този труден период е много важно да се подпомогнат основните ценности и принципи, върху които се гради Европейският съюз. "Равноправието и уважението към малцинствата са част от тях", допълни еврокомисарят, поздравявайки Хюсменова за изложбата в Европарламента.

За откриването пристигнаха 20 деца от България, отличени в конкурс за есе, посветено на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Те имаха възможността да разгледат Европейския парламент и забележителности на Брюксел. Съорганизатор на събитието е фондация „България интернешънъл".

Автор на снимките е фотографът Огнян Панов, а изложбата, която е представяна в Народното събрание на България, е посветена на приноса на Abraham H. Foxman, почетен председател на Американската лига против поругаването, посветил живота си на борбата за свят без омраза.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе