Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Красимир Вълчев: Образованите хора влияят върху цялото общество

НА ФОРУМА НА АИКБ И

Когато се говори за образование, не може да се мери само с приход-разход, както е в бизнеса, защото образованите хора влияят върху цялото общество. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, който говори на кръглата маса "Бизнес и висше образование", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и "Стандарт". Според министъра, ще живеем в по-добро общество, ако има повече хора с по-високо образование.

Вълчев посочи като голям проблем нетната външна миграция и в тази връзка каза, че очакванията към системата на образованието ще се увеличават. Той посочи три неща, които системата може да предприеме: да направи така, че минимум деца да отпадат преждевременно от образователната система; да се настрои профилната структура на образованието към потребностите на пазара на труда, както и да се направи така, че способностите, които се придобиват, да са релевантни на нуждите на този пазар.Министърът посочи и някои предприети вече стъпки кат

о вторите стипендии, както и намаляване наполовина приема в специалности, където има нерационално търсене. Вълчев допълни и че се обмислят допълнителни стипедии за специалности с очакван малък прием като химическите и физическите. Министърът коментира и въпроса дали висшето образование трябва да стане изцяло платено, както и как да се регулира приема в частните университети. Трябва да насочим децата към природните науки и техниката, коментира още Вълчев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе