Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Добрев: Харчат се пари за екзотични идеи като „Химко"

Добрев: Харчат се пари за екзотични идеи като „Химко

Хасково. През април България може да стане като дискотека заради липсата на средства и инвестиции в енергийния сектор, прогнозира в Хасково депутатът от ГЕРБ и ексминистър на енергетиката Делян Добрев, в отговор дали коментираното очакване за поскъпването на тока е реално.

„Многократно съм казвал, че това намаление на хартия на цената на тока ще го платим всички, и то с лихвите, защото, за да се случи, Българският енергиен холдинг изтегли 1млрd. лв. кредит, който финансира дефицита, но средствата за този кредит ще трябва да дойдат от сметките за ел. енергия", посочи още Добрев. Според него, дори и да няма режим на тока, заради липсата на свежи пари в сектора, честите аварии не са мираж.

Той разкритикува политиката на управляващите в сектора и посочи, че се харчат много средства за екзотични идеи. Като пример за това Добрев посочи готвената покупка на „Химко" - Враца. Според ексминистъра "Химко" няма гара и ТЕЦ и друга инфраструктура необходима за работата му. „Тези 50 млн. лв., които ще се дадат, и то на фалирал от 12 г. завод, ще изтекат в пясъците. Чува се, че тези 50 млн. се превеждат, за да бъдат прехвърлени на Христо Ковачки със закупуването на ТЕЦ-a и жп-линията, които той притежава", каза още Добрев и посочи, че ако на държавата толкова й е нужен торов завод, в България има още три, и то читави. Добрев посочи като добър пример „Неохим" в Димитровград и посъветва управляващите да напазаруват него. „След като държавата иска да си купи торов завод, много по-евтино ще й излезе да си купи работещо дружество като „Неохим", което прави по 10 -15 млн. лв. печалба на година, вместо да даде 50 млн. за дружество със 100 млн. задължения, което е нарязано за скрап", подчерта Делян Добрев.

Другата екзотична идея за него е пазаруването на „Ремотекс Раднево", която Добрев нарече: "платена национализация". "Това е предприятие, фалирало при частници, и „едва ли държавата ще е по-добрият стопанин", контрира идеята Добрев.

В случая с "Химко" и "Ремотекс" се планира разходването на десетки милиони без процедура, без контролни органи, еднолично от управляващите. Няма механизъм, който да верифицира тази цена и тази порочна практика може да се използва от управляващите за източване на държавата", каза още Добрев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе