Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Гришо се присъединява към мениджърската компания на Федерер

Гришо се присъединява към мениджърската компания на Федерер

Ню Йорк. Роджър Федерер не остана назад от модните тенденции в спортния мениджмънт - агенциите да стават бутикови. Заедно със своя дългогодишен импресарио Тони Годсик и двама американски инвеститори основаха фирмата Тeam8. Компанията, базирана до Кливлънд, САЩ, ще представлява интересите на швейцарската тенис суперзвезда, един от най-популярните и скъпо платени спортисти в света. Team8 започна да прилапва и някои от противниците на Федерер. Стартира с петия в ранглистата Хуан Мартин дел Порто от Аржентина. Григор Димитров, 22-годишната изгряваща звезда на тениса, на когото спецовете предричат в скоро време титла от Големия Шлем, потвърди с имейл, че се присъединява към агенцията от 1 януари. Това несъмнено ще даде летящ старт на компанията, която успя да съчетае с два удара настоящето и бъдещето на тениса. Българинът преди беше известен като Бейби Фед, а движението му на корта и бекхендът с една ръка му докараха безбройни сравнения с Федерер. Годсик отказа да потвърди за привличането на Димитров. Но даде да се разбере, че няма намерение да създава гигант в полето на International Management Group (IMG) - агенцията, където американецът работеше близо 20 години. През 2012 обаче я напусна в комплект с Федерер. "Опитваме се да бъдем бутикова компания, която ще мениджира малък брой, но емблематични спортисти", сподели Годсик в телефонно интервю от Пепър Пайк, едно от предградията на Кливлънд, "Наистина ще сме доста прецизни в избора си. Някои от конкурентите целят да подпишат с максимален брой състезатели с ясната мисъл, че по пътя на подбора малцина от тях ще станат големи звезди. Затова и преследват всички подрастващи таланти. Ние няма да го правим", сподели още Годсик.

Американецът разкри още, че Team8 има интереси в организирането и мениджиране на спортни събития извън тениса, а също така и в сферата на шоубизнеса. Федерер, който тренира яко и тества нови ракети в Дубай след тежкия сезон на пропадане до номер 7 в света, ще бъде само клиент засега. Но според Годсик агенцията е създадена точно заради бъдещето на Роджър след "пенсионирането" от корта. "Аз мога да продавам Роджър отлично, но

никой не може да продава по-добре Роджър от самия Роджър

заяви Годсик, Винаги се шегувам с него: "Виж, ти наистина си успешен на тенис корта, но обещавам ти, ще бъдещ още по-успешен след това".

Макс Айзенбуд, водещ агент в IMG, сред чиито клиенти са Мария Шарапова и Ли На, естествено е на другото мнение. Според акулата агенциите гиганти дават огромно предимство заради глобалните възможности и работна ръка. "Не мога да си представя, че сам ще мениджирам хора по целия свят", сподели агентът на Маша.

Опонентът му Годсик вече е на друга вълна. Той иска да привлече сред клиентите си водещ голфър. "Малкото е новото голямо", каза американецът в интервюто, "За нас по-важен е персоналният контакт".

Другите инвеститори в Team8 са Йън МакКинън и милиардерът Дирк Зиф, най-възрастният от прочутите трима братя. Те основаха финансова компания, след като баща им Уилям продаде издателския си бизнес. Годсик, сега 42-годишен, навлезе в бизнеса като мениджър на бившата номер едно в тениса Моника Селеш, клиент на IMG. По-късно работеше с Линдзи Дейвънпорт, Анна Курникова и Томи Хаас. Агентът е женен за Мери Джо Фернандес, финалистка от "Ролан гарос" и "Аустрелиън оупън", имат две малки деца. Годсик започна да работи с Федерер още през 2005 година, когато швейцарецът са завърна в IMG. Звездата направи кратък опит да движи сам всичките си дела, но се отказа.

Конкуренти останаха изненадани, че Годсик и Федерер ще включат други спортисти в проекта си. Според тях швейцарецът има достатъчно възможности да си живее като цар и без да се занимава с мениджиране на интереси извън собствените.

Годсик обаче отсече: имам желанието да изградя нещо ново, а не просто да движа бизнеса на Федерер. Според "Форбс" за миналата година швейцарецът е вторият най-високо платен спортист в света със 71,5 милиона долара (първото място отиде при Тайгър Уудс).

Всъщност, Годсик и Федерер решиха да се отцепят, тъй като IMG е на ръба на продажбата. Също така им повлия примерът на Рафа Надал и агента му Карлос Коста, които също напуснаха гиганта. Тези дни се чу, че двамата ще подпишат с изгряващата 17-годишна чилийска звезда на тениса Кристиан Гарин. "Със сигурност Карлос Коста и Тони Годсик са две големи имена в бизнеса, които поемат по своя път", споделиха от конкуренцията, "Всички си задаваме въпроса - "Това ли е бъдещето?". Не! Това са просто два изолирани случая на служители, които не са особено щастливи от своето положение, но разполагат под ръка с невероятни атлети. Не всеки обаче може да си позволи подобен лукс. Не всеки работи с Федерер и Надал".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе