Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Готвят нова програма за саниране на жилища

Готвят нова програма за саниране на жилища

 

6,7 милиарда евро, които ЕС планира да отпусне за България, ще се усвояват през следващите 4 години. Сумите ще бъдат гласувани в Бръксел най-рано през есента, а дотогава ние трябва да сме готови с новите модели. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Канал 3.

Той заяви, че част от сумите ще са за социална подкрепа, включително за подпомагане на малките и средни предприятия, както и за системата на здравеопазването. Дончев обясни, че е важно мерките за подкрепа да бъдат съчетани с такива за растеж.

Той заяви, че най-вероятно ще бъде подновена програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради. Ще се усвояват и значителна част от сумите за наука, развой и иновации.

Това означава, че отново се връщаме към въпроса за необходимост от трансформация на икономиката, каза Дончев и припомни, че с екипа си е работил две години по този проект.

Дончев обави, че е срещу диференцирането на ставката за ДДС, както и срещу премахването на плоския данък.

Той прогнозира, че трудностите в кризата тепърва предстаят. Досега ни беше леко да изчисляваме кой е спрял да работи и кой не, а сега трябва да се установи по-сложното – скъсаните вериги на доставки, каза вицепремиерът. Той припомни, че голяма част от икономиката ни зависи от възстановяването на фирмите в ЕС.

По отношение на пуснатите от държавата мерки срещу кризата, той отчете, че най-успешна е схемата 60:40, защото в противен случай „безработните щяха да са с 250 000 повече“, над 20 000 фирми участват за грантовете от Министерството на икономиката. Следващата седмица започва изплащането на сумите, както и приемането на документи за средните фирми, които ще взимат от 30 000 до 100 000 лева. Очаква в най-скоро време да приключат и преговорите на ББР с останалите банки, за да започне и банковото фирмено кредитиране.

Той заяви още, че Владислав Горанов се ползва с доверието както на премиера, така и на всички, които работят с него. На въпроса дали Васил Божков може да повтори приказката за Али Баба, който е убил всичките разбойници, Дончев заяви, че смята, че в този случай едва ли ще се следва приказката.

Както премиерът, Дончев също пожела успех на партията на Цветанов, като припомни, че той още е член на ГЕРБ и заяви, че не смята, че може да откъсне голяма част от симпатизантите от партията на Борисов.

Накрая завърши енигматично, като заяви, че очаква едно от следващите интервюта да го даде в нова роля – а именно: като политически анализатор.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе