Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

АБВ се готви и за парламентарни избори

АБВ се готви и за парламентарни избори

София. АБВ не е еднодневка и ще участва и на следващите парламентарни избори, обяви пред Нова телевизия лидерът на формацията Геоорги Първанов. Той допълни, че вероятно отново ще е под формата на коалиция и че не възнамерява да прави партия.

Според Първанов АБВ ще е голямата изненада на предстоящите евроизбори, ще получи по-добри от прогнозираните резултати и ще има 2-3 места в Европейския парламент. Самият той няма да е в листата на движението, но отказа подробности за останалите имена в нея.

Той не признава и „самоизключването" му от БСП заедно с негови сподвижници, защото такава постановка в устава на партията не съществувала.

Коалиции и изобри


Президентът (2002 – 2012) лансира идеята водачите на листите за евроизборите да си стиковат позициите по основните теми, за да са единни в Европарламента. По отношение на очакваните резултати той посочи, че гледа с любопитство на проучванията от социологическите агенции, но разчита на собствената си социология, тъй като вижда настроението на хората, което е в позитивна посока.

„Единствено важно е АБВ да постигне значим, успешен резултат на евроизборите и след това на парламентарните избори. АБВ ще бъде коалиция - засега като гражданска, а след това коалиция от отделни партии. По-важно е да се разбере, че АБВ не е еднодневка, не се създава само за евроизборите, за да вкараме двама или трима евродепутати. На парламентарните избори може също да се участва в коалиция", посочи Първанов.

„Самоизключването" горчи

Относно решението на БСП за изключването на партийни членове Първанов каза, че от правна и формална гледна точка нищо не означава.

„Такава постановка в Устава на БСП като „самоизключване" няма. От морална гледна точка няма как да не горчи, защото голяма част от активния ми живот е свързана със социалистическата партия. Когато аз бях начело на БСП нямаше никакви субсидии, никакви пари и изкарах партията на едни печеливши позиции", коментира още лидерът на АБВ.

Кой тича пред украинския вятър


Първанов не вижда нищо лошо в това, че външният министър Кристиан Вигенин е посетил Украйна и българите в Болград. Дори самият той е смятал да направи подобно посещение. Според него обаче в някои от позициите си Вигенин "тича пред вятъра".

Относно позицията на АБВ за Украйна, Първанов каза, че тя е много ясна и първо е била изразена от Ивайло Калфин. По думите му България не бива да става заложник на сблъсъка между изтока и запада, между Киев и Москва.

„Никога не съм симпатизирал на Янукович, явно той вече е част от миналото на страната, но това не означава, че нарастват симпатиите ми към новото управление на Украйна, то направи много грешки", коментира още лидерът на АБВ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе