Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Горите на дядото спасяват Цвети

Горите на дядото спасяват Цвети

Пловдив. Зашеметяващите победи, които жъне най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова, не са случайни. Може да сe каже, че са й заложени по рождение, тъй като във вените й буквално тече спортна кръв. Малцина са близките й, които не се занимават със спорт.

Цвети е дъщеря на плувкиня и състезател по кану. Майката й Радосвета Чинкова е име в родния спорт. Тя е шампионка по плуване. На 13 години - през 1976 г., става първата българка, която плува 100 м свободен стил под една минута. Няколко месеца по-късно на шампионата на голям басейн финишира за 59,64 сек. И до ден днешен никой не е бил рекорда й. През 1980-а на Олимпиадата в Москва обаче я хванали, че се среща с Кирил Пиронков, и я изгонили. В това време Кирил, с когото по-късно се женят и им се раждат три деца (Енчо, Цветана и Елисавета), е един от шампионите в родната школа в кану-каяка, която носи на страната ни много международни титли.

Цвети Пиронкова често е споделяла, че майка й първо решила да я прави плувкиня. Още повече, че Радосвета е треньор и се слави като една от най-добрите под тепетата. Желанието на мама обаче не се сбъднало, тъй като на Цветана й било скучно да плува и искала нещо по-вълнуващо. Тази емоция й предлага дядо Никола Чинков, баща на майка й. Точно на него Цвети посвети победата си в Сидни. Възрастният Чинков, който за съжаление се споминал преди доста време, е човекът, завел малката си внучка за първи път на корта и пръв подал в ръцете й ракета. Тогава Цвети е четиригодишно момиченце. Дядото също е спортист, скиор. През 2000 г. на финала на националното първенство за жени на закрито Пиронкова стига до полуфинал. А е само на 12 години.

От този момент насам тя се представя все по-добре на международни състезания. През 2006-а Цвети печели олимпийска стипендия и е обявена за тенисистка номер едно на годината. Но за да тръгне по турнири, трябват доста пари и се налага семейството да взема заеми. Тогава отново дядо Никола помага много, като продава семейните парцели и гори в родопското село Славейно, откъдето е Чинковата рода на Цвети. Фамилията е много известна. Един от най-прочутите й представители е арх. Боян Чинков, известен разказвач на вицове за Тодор Живков, който дори излежал петгодишна присъда, заради задявките си с Тато и народната власт. Другите корени на тенисистката са пловдивски и са свързани с баща й Кирил, който пък е син на известния пловдивски художник Енчо Пиронков. От артистичния си дядо Цветана наследява любовта си към рисуването и таланта да твори върху белия лист.

Понякога дори коментаторите по време на мачове казват, че на корта е като художник, защото сякаш рисува с ракетата. Енчо Пиронков също има принос за финансирането на Цвети за участие в големите турнири, тъй като семейството продава много негови картини и така осигурява част от нужните средства. Необходимите суми обаче са огромни и дори преди няколко години, за да плати за участието й в "Уимбълдън", бащата Кирил ипотекира семейната къща. За малко банката да сложи ръка на единствения имот на фамилията, но Цвети стига полуфиналите, отстранявайки втората в света Винъс Уилямс. След тази победа може да се каже, че фамилията слага край на финансовите проблеми. От този момент близките й вече могат да си позволят да пътуват с нея по състезанията, за да я подкрепят от трибуните.

Сега в Австралия плътно до дъщеря си са родителите й, който ще останат с Цвети и за турнира в Мелбърн. Сестрата на Цветана Елисавета е гледала победата на кака си от Сан Франциско, където живее с приятеля си. Тя също е тенисистка, както й най-големият син на Пиронкови Енчо. Той е спаринг партньор на сестра си по време на подготовката й за турнирите, както и човекът, който се занимава с уреждането на участията й.

Псувните на бащата изумили и хамали

Цветана е много привързана към всички свои близки. Те й помагат, за да успява в тениса, но специалният човек в спорта за нея е баща й Кирил. Той й е личен треньор от много години и самата тя признава, че дължи много от победите си именно на неговия нестандартен подход по време на тренировките. Преди всеки важен мач бившият състезател по кану я изкарва от кожата и я кара да излее на корта цялата си спортна злоба. Това е семейната формула за успеха. Близките на първата ни ракета още си спомнят как на "Аустрелиън оупън" преди седем години вечерта преди мача с Винъс Уилямс, която падна за първи път от Пиронкова, таткото звъннал и казал по телефона: "Излез да загубиш". Според него точно това е начинът да я насърчи.

Цвети от малка е свикнала на шумните и често груби забележки, които прави баща й по време на тренировки. "Веднъж до кортовете на Новотела работеха група хамали. В един момент забелязах, че всички са се вторачили в нас със зяпнали уста. Осъзнах, че речникът ми на тренировката е бил толкова цветист, че пред него техните псувни сигурно са изглеждали като детски лексикон", сподели преди време за "Стандарт" Кирил Пиронков. След всяка голяма победа роднини и приятели са свикнали да се обаждат подред, за да я поздравят. Винаги обаче са премерени в хвалебствията, защото знаят, че това не е в полза на спортиста. Най-директен всеки път насреща е баща й, който след победа не пропускал да й припомни да не си вири носа, а да мисли за следващата среща. "В никакъв случай не бива да я обхваща звездоманията. Най-страшното нещо за един спортист е да си помисли, че е най-великият", често повтаря Кирил Пиронков.

Кучето Волфганг също гледа тенис

Домашният любимец на Цвети Пиронкова също гледа мачовете на тенисистката. Баба й Елисавета, която обикновено се грижи за него, когато стопанката му отсъства, споделя, че при всеки добър удар на Цвети немският шпиц лае одобрително. Животното е на четири годинки и е много умно. На галено го наричат Волф. Двете баби Елисавета и Цветана са единствените в рода на пловдивчанката, които не се занимават със спорт. Те обаче са най-вярната публика на Цвети и не пропускат нейна среща. Заради часовата разлика по време на сегашните й мачове те дори не спели, за да гледат победите на внучката, и денонощно седели пред телевизора.

Маги Малеева: Двамата с Гришо са пример за децата

Цвети и Григор са пример за по-малките, обяви Магдалена Малеева след триумфа на Пиронкова в Сидни. "Успехът й е много голям. Особено като се има предвид, че е турнир от първа категория. Като цяло бе доста неочаквано след годината, която имаше. Но пък и още по-сладко" заяви още най-малката от сестрите Малееви пред "Гонг". "Гледах само последния й мач. Просто правеше това, което й се отдава добре - беше почти безгрешна от бекхенд. Сервисът й също бе много добър и се движеше чудесно по корта", допълни Маги. "Емоцията да спечелиш такъв турнир ми е позната. Невероятно е. Аз не можех да спя доста време след това", призна още Маги, който има 10 титли от WTA турнир.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе