Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Горанов:Кандидатстваме за ERM II когато сме готови

Горанов:Кандидатстваме за ERM II когато сме готови

Сроковете за кандидатстване за „чакалнята“ са, когато сме готови. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрено записването на новите акции на ПИБ от страна на Българската банка за развитие. За тази сделка държавната финансова институция ще отдели 140 млн. лв. от капитала си, срещу които ще придобие близо 19% от капитала на частната банка. В последствие трябва да има обратно изкупуване, а по думите на Горанов, от тази сделка ББР ще има „значителна печалба“.

От думите на финансовия министър става ясно, че България няма да кандидатства на всяка цена през юли за присъединяване към валутно-обменния механизъм (ERM-2), каквато беше предишната заявка. „Имаме ясно разписан график с Европейската централна банка по отношение на решението и оценката на ЕЦБ за положително становище за тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ за Банковия надзор. Очакваме, ако операцията по капитализацията на ПИБ приключи успешно, да имаме положително решение от ЕЦБ за Банковия съюз. За това документите са подаде отдавна“, обясни Горанов.

Подаването на заявлението до Еврогрупата (министрите на финансите от Еврозоната и Дания) за присъединяване към ERM-2 ще се случи едва след като българското правителство получи уверение от ЕЦБ и Европейската комисия, че е изпълнило всички условия, с които се съгласи с писмото за намерения, подадено на 12 юли 2018 г.

„Ние смятаме, а и такова е становището на ЕК, че всички критерии, заложени в писмото за намерение от 12 юли 2018 г., като условия са изпълнени и това ни дава основание да претендираме за влизане в ERM-2. Тогава ще преценят държавите членки на Еврозоната. За положително решение от страна на тези държави се изисква становището на ЕЦБ и ЕК“, добави министърът.

По отношение на операцията с ББР и ПИБ той обясни, че има уверението на Европейската комисия, че държавната подкрепа няма да се счита за нерегламентирана държавна помощ, тъй като придобива до 70% от новия капитал на ПИБ. Ако делът е бил по-голям и не е имало частни инвеститори, тогава страната е трябвало да прати нотификация до Брюксел и да чака одобрение на сделката.

Горанов също така каза, че се предвижда допълнително увеличение на капитала на ПИБ, но тепърва предстои да се решава с колко и по какъв начин. Също така в управлението на частната банка ще влязат представители на държавата, но и това предстои да се решава по-късно.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе