Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Следващата година щяла да е решаваща за бъдещето на Европейския съюз

Следващата година щяла да е решаваща за бъдещето на Европейския съюз

Следващата година ще е решаваща за бъдещето на Европейския съюз. Намираме се на политически кръстопът, белязан от европейски избори през 2019 г., и трябва да решим от какъв Съюз имаме нужда. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев в Букурещ на организираната от румънското правителство конференция "Приобщаваща кохезионна политика за Съюз, по-близък до нашите граждани", съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът се провежда в ключов етап на преговорите по предложенията за бюджет и законодателен пакет на ЕС за следващия програмен период 2021 - 2027 г. В контекста на този дебат Дончев призова за намиране на баланс между нуждата да бъдат финансирани новите предизвикателства на ЕС и в същото време да бъдат запазени традиционните европейски политики. Той подчерта необходимостта стратегическите инвестиции да бъдат планирани дългосрочно и отвъд политическите цикли, да се гарантира необходимата предвидимост в следването на трайните европейски приоритети, но и нужната гъвкавост за преодоляването на непредвидени предизвикателства. По думите му в търсенето на баланси не трябва да се забравя, че кохезионната политика на ЕС е нещо повече от счетоводни параметри, тя е обединяващата формула, която укрепва самия Съюз.

В конференцията участваха министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила, европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак, представители на Европейската комисия и Европейския парламент, министри от държавите членки и др.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе