Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Гласуваме в до 35 секции в държава извън България

Гласуваме в до 35 секции в държава извън България

В населените места с над 350 жители ще се избира пряко кмет

Във всяка държава извън България да могат да се разкриват до 35 секции. Това решиха депутатите днес, като парламентът на първо четене промени в Изборния кодекс. За секции извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления.

ДПС призова президента Росен Плевнелиев отново да наложи вето, ако е държавен глава на всички българи. Това е първата крачка към отнемане на основни права и нарушаване на конституцията, заяви Хамид Хамид.

Таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ, Англия, Испания на последния вот, уточни шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той не очаква да се създадат трудности за българите в чужбина да гласуват.

Посланиците или консулите във всяка държава ще правят мотивирано предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) къде да има секции, така че да бъде спазено ограничението. Крайното решение ще бъде на ЦИК.

С друга промяна населените места с над 350 жители ще избират пряко кмет, като сегашното ограничение е за 400 жители.

Филип Попов от БСП обвини управляващите, че се опитват да си осигурят служебно предимство при следващите избори. Защо променяхте нещо, което работеше, попита той, а Цвета Караянчева от ГЕРБ му отговори, че какъвто и Изборен кодекс да си гласува БСП партията на Бойко Борисов все ги бие на избори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе