Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НФСБ остава в коалицията, ще гласува против подадените министерски оставки

НФСБ остава в коалицията, ще гласува против подадените министерски оставки

На извънреден брифинг лидерът на НФСБ, вицепремиерът Валери Симеонов, изчете декларация от името на партията, от която стана ясно, че Фронтът ще гласува против подадените министерски оставки. По-късно днес коалиционните партньори ще обсъдят ситуацията и промените в кабинета. Напрежение между тях предизвикаха оставките на трима министри, поискани от премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души.

НФСБ изисква решителна промяна в начина на управление, ускоряване изпълнението на заложените задачи в управленската програма, добави Симеонов.

Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на коалицията въпросите за начина на управление, пише в декларацията на НФСБ. Има диалог, има коалиция, няма диалог, няма смисъл, каза още Симеонов.

„Кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка поради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални коалиционни отношения", заяви Валери Симеонов

От НФСБ още вчера обявиха, че ще гласуват против оставките на тримата министри, защото смятат, че те нямат пряка вина за катастрофата край Своге. Също така обявиха, че са против едноличното управление и правенето на кадрови промени без те да бъдат обсъдени в съвета на управляващата коалиция. Също така те смятат, че тези промени биха попречили на коалицията да изпълни управленската си програма.

Нови министри ще имат нужда от време, за да могат да влязат в час с това, което трябва да свършат в министерствата. Тримата министри, които подадоха оставки в петък - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски заявиха, че по този начин поемат политическа отговорност за трагедията край Своге. Премиерът Борисов каза, че ще бъде безкомпромисен, когато управляващите допускат грешки.

Партията оценява като незадоволителни темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление. Извършват се политически назначения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция, посочват от НФСБ. Парламентарната група на "Обединени патриоти" е механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство, се казва още в декларацията.

Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и искаме да направим промени и в нашата коалиция, посочи Валери Симеонов. Той добави, че ще искат смяна на начина, по който ще бъде ръководена ПГ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе