Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Германците в Сочи облечени в цветовете на дъгата

Германците в Сочи облечени в цветовете на дъгата

Берлин. Олимпийската делегация на Германия за зимните игри в Сочи ще носи екипи в цветовете на дъгата, съобщи "Шпигел". Символиката на дъгата е свързана с приемането на многобразието и равенството между хората и по общо мнение е насочено срещу погазването на човешките права в Русия.

Страната домакин на зимната Олимпиада през 2014 г. си спечели безброй критики и бойкоти заради приемането на закон, ограничаващ човешките и гражданските права на хора с нехетеросексуална ориентация. Под претекста за предпазване на децата, властите забраниха всякакъв вид "пропаганда на хомосексуалност", като пропуснаха да определят какво включва понятието "пропаганда". Стигна се до там граждани да бъдат подложени на дискриминация, тормоз и побой заради прическата и облеклото си, а бездействието на полицията насърчава крайнодесните ксенофобски групировки да извършват насилие над всеки, който не им хареса.

Дизайнерът на екипите на германската делегация Вили Богнер каза, че вдъхновението за тях не е било политическо, а е в чест на "страхотната атмосфера" на летните Олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. Германската конфедерация по олимпийски спортове също заяви, че костюмите "не са протест". Анализатори и коментатори в социалните мрежи обаче ги възприемат именно така.

Президентът на Германия, заедно с френския си колега, категорично заявиха, че няма да присъстват на Игрите заради нарушаването на човешките права от страна на администрацията на Путин. Делегацията на САЩ също няма да включва нито президента, нито първата дама, но за сметка на това в нея участват трима спортисти, които не крият различната си сексуална ориентация. 

Костюмите на американските представители също предизвикаха противоречиви реакции в социалните мрежи. Те са творение на Ралф Лоран и преливат от американски символи. Според един коментатор, "липсва им само по една пуйка на главата". 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе