Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Проф. Герджиков ще оглави Консултативен съвет по законодателството към НС

Проф. Герджиков ще оглави Консултативен съвет по законодателството към НС

Парламентарният председател Димитър Главчев прегърна старата идея на предшественика си Михаил Миков за сформиране на Консултативен съвет по законодателството към Народното събрание. Миков обаче не е поканен в него, обяви "Канал 3".

Проектът вече е раздаден на парламентарните групи да се запознаят, а на възражението на социалистите, че и те искат да предложат свои авторитети, Главчев отказал с аргумента, че партиите въобще няма да имат думата.

Бъдещият председател проф. Огнян Герджиков е избран от самия Главчев и сам щял да си определи състава. В него влизат видни юристи, предимно университетски преподаватели и доказани експерти в различни направелния на правото.

Проф. Пламен Панайотов обаче е отказал на поканата на Герджиков да участва.

Иначе съставът на съвета е почти готов, като в него влизат още един бивш кадър на НДСВ - проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата.

Тук е и бившият председател на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, както и адвокат Даниела Доковска, която обаче не е потвърдила окончателно участието си.

Другите известни имена са проф. Ангел Калайджиев, проф. Екатерина Матеева, проф. Дарина Зиновиева и д-р Таня Бузева. Проектът за създаването на Съвета по законодателството предвижда в седемдневен срок от постъпването на нов законопроект, той да бъде гледан от консултативния съвет.

Юристите в него пък ще получават възнаграждение по граждански договор за това, че ще преглеждат под лупа бъдещите законотворчески актове и ще дават препоръки за подобряване на качеството им преди проектите да се превърнат в закони. Техните критики обаче ще имат препоръчителен характер, макар че ще работят ръка за ръка с правната комисия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе