Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ и реформаторите плътно зад кабинета

ГЕРБ и реформаторите плътно зад кабинета

Реформите в съдебната система и образованието - приоритет за управляващите

Няма основания за нова формула на властта, обявиха преговарящите

Обща воля, че стоят зад кабинета, декларираха вчера ГЕРБ и реформаторите след първата си официална среща от преговорите по анекса за коалиционното споразумение.

Няма основания за преосмисляне на управленската формула, обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И уточни, че диалогът е бил конструктивен. Общи екипи ще обсъждат секторните политики. Ще се подпише общо споразумение от всички партии в управлението.

Нищо не налага някаква сериозна промяна на подписаното коалиционно споразумение между партии, които формират това споразумение, отчете Цветанов. Той заяви, че ще се направи отчет за свършеното в управлението.
Цветанов очаква всички да се подпишат под споразумението. Имало обаче текстове, които трябвало да се прецизират, както и сроковете за изпълнението на някои задачи на управлението.

Съдебната реформа остава приоритет за кабинета, а също така образованието и изборното законодателство.
Борислав Великов от Реформаторския блок също сподели, че в конструктивен дух вървели разговорите за коалиционното управление.

Реформаторският блок е част от управляващото мнозинство и в този смисъл подкрепя правителството, сподели Даниел Вълчев. Разговорите започнаха точно в 12 часа в парламента. От ГЕРБ в тях участваха Цветан Цветанов, Милена Дамянова, Даниела Дариткова, Димитър Лазаров и Данаил Кирилов. Блокът се представляваше от съпредседателя на групата Найден Зеленогорски, Костадин Марков (СДС), Даниел Вълчев (ДБГ), Борислав Великов (БНД), Веселин Пенев (НПСД) и Пламен Кръстев (БЗНС).

"Има текстове, които действително са безспорни, но други трябва да бъдат прецизирани, защото има срокове, с които трябва да се съобразим", заяви Цветанов.

Участници в преговорите съобщиха пред "Стандарт", че от реформаторите настоявали за запазване на преференциите и уеднаквяването на прага за всички видове избори. От ГЕРБ възразили - според тях преференциалното гласуване е проблем и доказателство за това са 400-те хил. невалидни бюлетини от местния вот. Те предлагат премахването им, а компенсацията е възможността независимите кандидати да се включат в надпреварата без допълнителни утежняващи изисквания за брой граждани, които с подпис трябва да ги подкрепят. ГЕРБ имат резерви за третия стълб в здравеопазването. Според тях той ще се обезсмисли, ако успешно се въведе вторият - задължителното осигуряване. Искат да се прецизира и професионалното образование. От ГЕРБ са възразили срещу вдигането на прага за регистрация по ДДС и срещу идеята за изцяло нов Наказателен кодекс.

"Декларацията има смисъл да покаже каква е нагласата за влизане в тези разговори, не е документ, който ние очакваме от ГЕРБ да преподпише. Дори в любовта и брака няма безусловни неща, всеки има граници, в които взима едно и друго решение. Към момента няма съмнение, че РБ е част от управлението и подкрепя правителството", посочи още Даниел Вълчев от ДБГ.

Междувременно Зеленогорски официално отрече информацията да е обещавал 6 месеца безусловна подкрепа на кабинета. На Изпълнителния съвет на РБ във вторник обаче е уверил колегите си, че този срок ще бъде спазен, защото така или иначе чак след половин година ще дават оценка за изпълнение на анекса към споразумението. Нещо повече - реформаторите ще представят във вторник на ГЕРБ списък със свои предложения за попълване на вакантни местна в 8 агенции и комисии, сред тях КЗК, КРС, СЕМ, Инспектората на ВСС.

Следващата среща е в сряда, отново от 12 часа. Дотогава по анекса ще работят експерти и министри за уточняване на конкретни срокове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе