Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ предлага Цацаров за шеф на КПКОНПИ

ГЕРБ предлага Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви на пресконференция в парламента, че ГЕРБ издига кандидатурата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Към подкрепящите кандидатурата се обявиха и от Обединените патриоти.

Мандатът на Цацаров като обвинител номер едно изтича през януари, което означава, че той ще бъде свободен да заеме шефското място в КПКОНПИ.

„Днешната ни пресконференция е във връзка с номинацията, която сме предложили за председател на КПКОНПИ. Съгласно чл. 8, ал. 2 от Закона, за председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти“, каза Даниела Дариткова.

По думите й това говори, че средата в България създава условия за инвестиции. „Нещо, което е изключително важно за нашето управление“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме, каза Емил Димитров - Ревизоро от името на Обединени патриоти.

Няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров, каза народният представител от „Атака“ проф. Явор. „Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завършва. Пред същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател на Окръжен съд, а след това на Апелативен съд – Пловдив, а след това заел най-високата позиция в прокуратурата“, каза Явор Нотев. Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ.

„На следващо място ми се струва, че шансът се състои в това, че г-н Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Знаете, че комисията тръгна след едни задълбочени и основателни спорове за качеството на устройствения закона и материалните юридически правила, които обусловиха работата на тази комисия“, каза Нотев. Според него тези проблеми могат да бъдат преодолени с дълбоки юридически познания, опит и с решителност.

Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена, каза още депутатът от „Атака“. „В същото време от такова име и от такова лице има нужда Комисията, която ние предлагаме той да поеме като ръководител“, посочи още проф. Нотев. По думите му е необходим такъв човек, на когото може да се възложи тежко и сериозно доверие. „Ще работим за избора, защото сега сме в самото начало на процедурата. Ще спазим тази процедура в съответствие с решението на Народното събрание“, подчерта още Явор Нотев.

Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото, каза Валентин Радев от ГЕРБ. „Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник“, каза още Радев.

Според Валентин Радев Цацаров знае колко е важно доверието в институциите. Той изрази убедеността си, че Сотир Цацаров ще съживи КПКОНПИ, която от половин година няма председател.

Очаквайте още подробности.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе