Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ и РБ поискаха ВСС да се разпусне (ОБЗОР)

ГЕРБ и РБ поискаха ВСС да се разпусне (ОБЗОР)

* Прибързано е, твърдят патриотите, АБВ казват в четвъртък

* Кадровиците обсъждаха до късно снощи дали да хвърлят оставки

ГЕРБ и РБ поискаха Висшият съдебен съвет да се разпусне. Причината са слабите резултати в работата на кадровия орган на Темида и изчерпаното доверие към кадровиците след вътрешното противоборство в съвета. Решението за призива към ВСС бе взето от най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ и партньорите им от РБ.

Часове по-рано вицепремиерът Меглена Кунева призова за оставка на ВСС. "Този ВСС ще бъде сменен. Надявам се да си подадат сами оставката, ако така решат, ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг съвет", заяви Кунева. Вицепремиерът обаче се запита и дали сега е моментът за оставка на кадровия орган на Темида.

По-късно вечерта от ГЕРБ излязоха с нарочна декларация, която бе представена от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. "Според нас ВСС е изчерпал окончателно доверието, с което се ползваше в обществото", посочи Цветанов. "Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, правят се опити за решаване на корпоративни интереси", посочи още той. "Убедени сме от нуждата от реформа в съдебната система. Ние подкрепихме промените в конституцията. Оказа се обаче, че в продължение на една година очакваните изменения на закона не са приведени в основния закон на страната. В Министерство на правосъдието не е работено", отбеляза още Цветанов. Той уточни, че изявлението на ГЕРБ е представено на другите парламентарни групи, с които формират мнозинството. "Няма как да коментираме предстоящия доклад, защото той ще бъде оповестен официално скоро", допълни още зам.-председателят на ГЕРБ. Веднага след него към призива на ГЕРБ се присъединиха и коалиционните им партньори от Реформаторския блок. Председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски заяви, че тя е взела решение да поиска разпускането на ВСС. "ВСС не произвежда очаквания продукт от българската общество, там се произвеждат само скандали", коментира той. Зеленогорски уточни, че оставката на ВСС вече е обсъждана с партньорите от ГЕРБ и във връзка с анекса към коалиционното споразумение. "Цялото общество очаква от ВСС достойна постъпка", така Зеленогорски отговори на въпроса какво ще стане, ако все пак ВСС откаже да се саморазпусне. Късно снощи част от членовете на ВСС пък се събраха на извънредно закрито заседание, в което проблемът е бил обсъден. Депутатите не могат да поискат отзоваването на ВСС, тъй като нямат основанията за това, каквото е изискването на конституцията. Единствената опция е членовете на ВСС сами да си подадат оставките. Ако ВСС подаде оставка при положение, че все още няма закон, кадровият орган ще продължи да работи в оставка в същия състав до избирането на нов ВСС. Очаква се утре да стане ясно дали кадровият орган на Темида ще приеме искането да се саморазпусне. Източници на "Стандарт" разкриха, че при обсъжданията повече от половината кадровици са били склонни да хвърлят оставките си. В крайна сметка обаче е взето решение утре кадровият орган да излезе с контрадекларация срещу намеса в дейността на съдебната власт от страна на политиците.
Освен ГЕРБ и РБ до късно снощи позиция по темата нямаше от АБВ. Хората на Георги Първанов ще обявят своята позиция в четвъртък. От Патриотичния фронт пък обясниха, че решението е прибързано.

Директна намеса в работата ни

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС

Декларациите и искането за саморазпускане са директна намеса в работата на съдебната власт. Прекрачва се границата по недопустим начин. Само преди един месец конституцията бе променена и бе взето решение ВСС да изкара мандата си докрай и в срок от 3 месеца да направи промени в Закона за съдебната власт. Сега, само един месец по-късно, изведнъж ни призовават да се саморазпуснем. Лично аз няма да подам оставка, смятам, че така ще постъпят и колегите ми. Не е редно представителите на правителството и на Народното събрание да се месят в дейността на независим орган, какъвто е ВСС. Чувам, че мотивът да искат нашата оставка е пониженото обществено доверие. Аз смятам, че доверието към изпълнителната и законодателната власт също не е високо. Но от мен няма да чуете да им поискам оставката.
(Пред Агенция ПИК)

Брюксел иска бързи реформи

Докладът на Европейската комисия иска бързи реформи във Висшия съдебен съвет и засилване на правомощията на Съдебния инспекторат. От Брюксел настояват тези ангажименти да бъдат изпълнени в най-скоро време. Официалната част на доклада, която се очаква утре, е изпълнена с редица съвети и препоръки за следващите стъпки на реформата. Критики има към работата на ВСС. Съветът е критикуван и заради нежеланието си да реагира на твърденията за сериозни нарушения от ключови съдии в Софийския градски съд. От ЕК искат да се надградят стъпките, предприети за подобряване на доверието в процеса на случайно разпределение на делата. Очакванията са измененията в Закона за съдебната власт да станат факт, за да се извърши реформата във ВСС. Да осигури капацитет във ВСС и Съдебния инспекторат за наблюдение на приложението и сигурността на новата система за случайно разпределение на делата в съдилищата. Тези институции трябва да са прозрачни в резултатите от своите проверки и последващото развитие на идентифицираните проблеми, се препоръчва още в доклада.

Каракачанов: Поставиха въпроса в пет без десет

Ако говорим институционално, парламентът не може да иска такова нещо, тъй като има разделение на властите. Освен това този въпрос ни беше поставен в 5 без 10, десет минути преди да започне заседанието на парламентарната група. Това коментира пред "Стандарт" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той се запита дали подобна стъпка ще реши проблема, или само ще хвърли поредната доза масло в огъня. "Защото например, ако ВСС каже "не, няма да си подадем оставката предсрочно", какво правим? Влизаме в институционални разправии. От тази гледна точка едно подобно нещо е добре да се обсъжда, да се обмисли и тогава да се предприема", каза още Каракачанов. От своя страна от АБВ обясниха пред "Стандарт", че до утре ще имат позиция по въпроса.

Поправки в Изборния кодекс за е-вота

Поправки в Изборния кодекс, свързани с електронното гласуване, внася до 10 дни в парламента Реформаторският блок. Те ще бъдат съгласувани с коалиционните партньори от ГЕРБ, ПФ и АБВ, съобщи съпредседателят на блока Найден Зеленогорски след Изпълнителен съвет на РБ. Решението на парламента да подкрепи е-вота налага корекцията в изборното законодателство, мотивира се Зеленогорски. Той допълни, че десните имали и идеи за по-цялостни промени в Избирателния кодекс и създаване работна група.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе