Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ поиска оставката на Мая Манолова

ГЕРБ поиска оставката на Мая Манолова

София. ГЕРБ иска оставката на заместник-председателя на парламента Мая Манолова и ще внесе искане за това в деловодството на парламента. Това стана ясно от Димитър Главечев на брифинг в парламента.

„Искаме да внесем искане за освобождаване на Мая Манолова за системно нарушаване на правилника, създаване на обстановка, нехарактерна за работата на такъв орган на държавата. Всеки ден се нарушават процедура след процедура. Днес Народното събрание достигна своите низини след това, което се случи. Не беше отнета думата на народен представител, който влиза в личното пространство на друг народен представител по недопустим начин", обясни заместник-председателят на партията.

По-рано днес имаше спор между Павел Шопов от „Атака" и Нели Петрова от ГЕРБ. Те си отправиха остри критики по време на обсъждането на бюджета на МВР. Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че предвидените приходи, помощи и дарения за МВР са 174 млн. лв. Там са включени и пари с друго предназначение, категоричен же вторият в ГЕРБ даде пример с постъпленията от глоби по пътищата, които до момента са отивали в специализиран фонд за подобряване на пътната безопасност. Цветанов настоя да се запази този фонд.

От своя страна Павел Шопов от "Атака" не одобри идеята. Той отправи обида към депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чието дете е загинало при катастрофа. И изтъкна, че е избана заради свояята лична трагедия. Петрова му отговори с въпроса: "Г-н Шопов, вие били ли сте на детско погребение".

След това Мая Манолова прекъсна депутатката от ГЕРБ, защото не говорела по темата. В тази връзка Димитър Главчев коментира: „Атмосферата Народното събрание да не може да работи се задава от ръководството, на г-жа Манолова, която системно не дава думата за изказване на представители на нашата парламентарна група. Тя си позволява изказвания и обяснения, които са абсолютно ненужни. Председателят на НС е пръв сред равни, какво остава за заместник-председателите".

Не мисля, че ГЕРБ имат основания, каза Манолова по повод исканата й оставка. „Бях прекалено толерантна много дълго време. Сега приемаме бюджета на държавата за следващата година и това трябва да стане в нормални срокове. Безпрецедентно е вече трети ден вместо да приемаме текстове от новия бюджет, да се занимаваме с процедури, с повтаряне на едно и също по десет пъти. Това не може да продължава така", каза още тя пред журналисти.

„Аз мисля, че не съм нарушила правилника. Не съм си позволила да го нарушавам, даже на моменти много дълго време бях прекалено толерантна, за което с основание ми се сърдят понякога и колегите от Коалиция за България. Изхождах от това, че в опозиция трябва да имаш възможността наистина да кажеш по същество какво мислиш, но тук няма дебат по същество, има повтаряне на едни и същи неща и опити да се тупа топката с процедурни и други несъществени въпроси, да се говорят откровени небивалици от парламентарната трибуна", аргументира се тя по повод скандала в парламента.

„ГЕРБ се опитаха да превърнат приемането на бюджета в една огромна процедура и вместо изказвания и дебат по същество, да тупат топката с процедурни хватки. Няма да им позволя, докато водя заседанието, да превърнат приемането на бюджета в цирк. Очевидно това не им харесва, но така ще бъде. Такъв е правилникът, така ще се спазват правилата от всички народни представители в пленарна зала", добави Манолова.

„Това искане е достатъчно неуместно на фона на важната за всички български граждани тема - приемането на бюджета за следващата година. Опитват се да изнесат цирка от пленарна зала навън, в публичното пространство и вместо да ме питате за бюджета на здравеопазването, те занимават гражданите с измислени теми", завърши Манолова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе