Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ оценява високо мандата на президента

ГЕРБ оценява високо мандата на президента

ПП ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Росен Плевнелиев по време на тежкия му мандат. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти по повод решението на Плевнелиев да не се кандидатира в парламентарните избори.

„Когато има лични причини, не смятам, че трябва да го коментираме. Що се касае до политическата част на днешния акт мога да кажа, че както на президент Плевнелиев, така и на всички избрани президенти през периода на демокрация могат им бъдат давани само положителни оценки", уточни Цветанов. И допълни, че президентите са пряк избор на българските избиратели.

„Типично за българската политика е когато някой заяви, че няма да се кандидатира за дадена позиция или не е вече на тази позиция, всички да се хвърляме срещу него и да бъде като диви животни. Както покойния президент Жельо Желев, така и президента Стоянов, Първанов и сега Плевнелиев - това са хора, които трябва да бъдат уважавани. Трябва ние политиците да се възползваме от техните международни контакти", посочи още Цветан Цветанов.

„Не очаквайте от мен лоши думи, както към старите президенти, така и към действащия президент Росен Плевнелиев. Ние от ПП ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Плевнелиев в тежкия политически период, в които имаше много тежко противопоставяне", каза още Цветанов.

"Това е единствения президент в годините на Преход, който състави два служебни кабинета и успя да намали това противопоставяне, за да могат да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора и разбира се да имаме днес 43-ия парламент и да работим по всички тези стратегически приоритети, за които говори и президента и за които се консолидираме и тук в парламента - съдебна реформа, антикорупционно законодателство, по което всичко ще бъдем консолидирани, за да бъде прието", допълни Цветанов.

Ето първите реакции  и на останалите политически сили след изявлението на Росен Плевнелиев:

Нинова: Бъдещият президент трябва да е коренно различен

"Профилът на бъдещия президент трябва да е коренно различен от този на настоящия", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на Росен Плевнелиев да не участва в предстоящите президентски избори.

„Решението на Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат е логично. Той е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа, за да продължи да заема сегашния си пост",  добави тя.

Целият коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова вижте ТУК.

Открива се пътя за другите кандидатури, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Четин Казак

„Ние от ДПС бяхме заявили, както знаете, че когато наближат изборите, ще направим нашия анализ на ситуацията, като видим кои са основните кандидати, които ще бъдат издигнати. Ще видим съобразно това нашата стратегия дали да издигнем наша собствена кандидатура или не и кого да подкрепим от кандидатите", заяви Четин Казак. 

Проследете изявлението на Четин Казак ТУК.

АБВ свърза отказа от 2-ри мандат с Русия

"Не можеш да водиш една абсолютно небалансирана като цяло външна политика, с която да се опиташ да направиш отношението между България и Русия невъзможно от гледна точка на интереса на българското общество и гражданите", коментира зам. - председателят на АБВ Румен Петков. По думите му  държавният глава е допуснал много грешки.

Какво каза още Румен Петков, АБВ вижте ТУК.

От ДСБ направиха политически гаф

Найден Зеленогорски, ДБГ

За нас е новина решението на президента. РБ оценява положително мандата му и особено твърдата му евро-атлантическа ориентация. Не съм щастлив от поведението на колегите ни в РБ, които опитаха да убедят Плевнелиев да се кандидатира, с което обаче го убедиха да не се кандидатира. Колегите направиха голяма грешка, политически гаф, която навреди на Блока, и на Дясното, и на президента и сега се надявам да кажат поне, че съжаляват.

Целият коментар на съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски четете ТУК.

БДЦ: Постъпи като държавник

„Прекъсвайки всички тясно партийни спекулации относно предстоящите президентски избори, той върна политическия дебат в обществото към съществените проблеми, които стоят за решаване пред него".

Това коментира зам.-председателят на партия Български демократичен център Росен Петров изявлението на президента.

Цялото изявление на Росен Петров четете ТУК.

Симеонов: Поздравявам го за куража

„Поздравявам го все пак, събрал е кураж да се откаже". Това заяви от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Имаше сравнително верни решения в посока на външната политика на България, но дотолкова. Иначе не знам дали някой с нещо може да запомни тези пет години на президента. Между другото не искам да кажа, че той е бил най-лошият президент на България защото с почти същото не можахме да запомним и двата мандата на Първанов", обясни той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе