Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ и БСП отричат сговор за партийните субсидии

ГЕРБ и БСП отричат сговор за партийните субсидии

Позицията на ГЕРБ за размера на партийната субсидия от един лев остава непроменена, категоричен бе днес в изказване в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

С решение на управляващите и с промяна на Закона за бюджета за 2019 г. партийната субсидия бе намалена от 11 лв. на един лев още от 1 юли тази година. За догодина в Бюджет 2020 г. левицата предлага субсидията да бъде осем лева за действително получен глас, вместо един.

По-рано лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че има договорка между ГЕРБ и БСП. Той заяви, че имат информация, според която Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в пленарна зала, за да мине предложението на БСП.

„Не ми е известно да има такава договорка. Нека да мине гласуването, да видим дали тези подозрения на господин Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена", обяви Горанов.

Във връзка с предстоящото гласуване от страна на коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" Горанов заяви, че не е водил разговори с тях, но в коалиционно споразумение пише, че когато имат различни позиции, всяка партия си запазва правото да си поддържа своята.

Лъжа е информацията, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите. ДПС искат да замаскират своето участие в управлението. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"По повод споделената от г-н Карадайъ информация, че сме договаряли аз и премиера Борисов промяна в субсидията, това е лъжа. Нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с  Борисов такова нещо", каза още Нинова.

По думите й мотивацията за такова изявление е, от една страна, че това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата факт, че те участват в това управление и да прехвърлят някаква коалиция между БСП и ГЕРБ, за да замаскират своето участие.

„Нашата позиция винаги е била ясна и открита – един лев субсидия за партиите е убийство на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България“, припомни Нинова. Тя акцентира още, че отварянето на безконтролно финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в политиката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе