Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

В ГЕРБ обмислят да вдигнат членския внос

В ГЕРБ обмислят да вдигнат членския внос

„Членският внос на ГЕРБ е 2 лв. В промените в Устава на партията, които предвиждаме, той в бъдеще да се определя от изпълнителна комисия. Трябва да се състоят разговори за размера на членския внос за ПП ГЕРБ, защото при субсидия 1 лв, ние ще имаме нужда от приходите на членски внос“

Това заяви Даниела Дариткова, председател  на ПГ на ГЕРБ, в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Тя посочи, че не смята, че финансиране от страна на бизнеса, би довело до зависимост на партиите.

„Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи и съм убедена, че големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство, още повече, че подобна субсидия не е новост в нашия политически живот“, каза Дариткова, цитирана от "Фокус". 

Според нея политическите партии би следвало да чуват гласа на обществото. "На референдума 2.5 млн. български граждани прецениха, че политическите партии би следвало да се справят и да предлагат политики с тази субсидия“, коментира още Дариткова. Попитана защо се предприемат тези мерки, след като референдумът е бил преди три години, тя отговори: „Ние го чухме още 2017 г., когато направихме предложения за мажоритарен избор и за субсидия от 1 лев, само че тогава бяха отхвърлени“. 

„Ниската избирателна активност на последните избори беше един такъв знак за нас“, допълни тя. Дариткова поясни, че дебатът за субсидията е важен, но той не се е провел по същество – всички политически партии са спорили за размера на субсидията.

„Ние смятаме, че дебатът може да продължи. Така или иначе сега субсидията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва сериозно да се прегледа и Законът за политическите партии“, заяви Даниела Дариткова.

На въпрос дали им липсва Цветан Цветанов, Дариткова отговори: „Темата за нас е приключила, защото той не е член на ПГ на ГЕРБ. В парламента се опитваме да се справяме с всички предизвикателства“. 

Тя обясни, че последно е разговаряла с Цветанов преди няколко седмици. 

На въпрос дали с промените в субсидията не се наказва финансово опозицията, тя каза: „В никакъв случай. БСП е голяма партия. Те имат значителен брой гласове на последните избори. Ако разумно си правят сметките, могат да финансират своята дейност със субсидията, която получава“. 

Според нея БСП разполага със значителен финансов ресурс. 

Дариткова коментира и проекта за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, който официално ще бъде представен на 15 юли от здравния министър Кирил Ананиев. 

„Демонополизация, като ангажимент на това коалиционно управление, е записано в приоритетите на управлението. Смятам, че след като чуем това, което е изготвено като финално предложение на министерството, в резултат на почти половин година работа на работни групи, в които участват всички заинтересовани, ще може наистина да се мисли за реализация. Това ще стане след като на 15 юли видим презентацията на министъра на здравеопазването“, каза председателкта на парламентарната група на ГЕРБ.

 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе