Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ с вот на недоверие заради "Южен поток"

ГЕРБ с вот на недоверие заради

София. ГЕРБ ще внесат пореден вот на недоверие срещу кабинета - този път за провал на правителството с сектор "Енергетика". Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му държавните компании в сферата са пред фалит, а големите енергийни проекти са провалени. "Вотът ще е заради провала на "Южен поток", както и заради това, че Станишев излъга хората с референдума за АЕЦ "Белене", отсече Борисов. По думите му вече повече от две седмици НЕК отказва да предостави финансовите си отчети. Бившият премиер заяви, че е "дочул", че компанията е пред фалит. "ЕСО също губи - по около 900 000 лева на ден", смята той.

Той остро разкритикува управляващите, че задържат изкуствено цената на тока преди изборите и това ще дестабилизира цялата енергийна система. И заяви, че ще поиска копие от огласената вчера информация на Реформаторския блок, според която спорните поправки в законодателството, засягащи "Южен поток" и предизвикали реакция в ЕС, са продиктувани именно от компанията майка на проекта.

За да бъде гледан вотът, ще се наложи председателят на Народното събрание Михаил Миков да събере извънредно депутатите. По правилник дебатите трябва да се проведат между 3 и 7 дни след официалното постъпване на искането. Късно снощи парламентът си гласува ваканция от 14 до 23 май заради предстоящия вот. Депутатите обсъждаха до късна доба Закона за МВР.

Заради късното заседание днешният пленарен ден започна по-късно, след като в 9 часа не успяха да се съберат нужните 121 народни представители.

Лидерът на ГЕРБ остро разкритикува и новите текстове за вътрешното ведомство, които увеличават заплатите на служителите в системата. Борисов показа писмо от финансовия министър Петър Чобанов до председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов (БСП), с което посочва, че в бюджета няма достатъчно средства, за да бъдат вдигнати надниците. "Нямат пари, от къде ще ги вземат? Преди дни премиерът обясни, че няма да актуализира бюджета. Значи или Станишев лъже полицаите и пожарникарите предизборно, или Орешарски лъже", коментира Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе