Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ даде заден за орязването на заплатите на БСП

ГЕРБ даде заден за орязването на заплатите на БСП

Намерението на ГЕРБ да остави без пукнат лев депутатите бегълци от БСП засега се отлага. Подготвените драстични поправки в правилника за дейността на парламента, свързани с рязането на заплатите заради отсъствия се отлагат, твърди Канал 3.

ВИЖ ОЩЕ: Депутатите без заплата и стаж при 3 отсъствия

Точно това е било обсъждано на заседание на управляващата коалиция в парламента тази сутрин. И затова промените в правилника, предвиждащи конфискацията на депутатски заплати, се отлагат за неопределено време. Първоначалните намерения на мнозинството бяха да бъдат разгледани и гласувани още днес. Но председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) поискал отлагане докато се подготви докладът на комисията.

На заседанието на комисията вчера се разгоря лют скандал между ДПС и ГЕРБ заради намеренията на управляващите да отнемат депутатски заплати за три последователни отсъствия от пленарната зала или за пет в месеца. Управляващите държаха на своето и имаха намерение още днес да вкарат промените в пленарната зала.

В интервюто за Канал 3 Кирилов подробно обясни, че вчера в правната комисия е прието доста безпрецедентно решение за депутатските заплати в случай, че те не идват на работа.

Според него, ако е бил приет принципът липса на присъствие - нулево възнаграждение, то в тези случаи би се оказало, че депутатите, които не се явяват в парламента би трябвало даже да дължат около 600 лева за осигуровки. Въпреки това обаче е прието да се плащат осигуровките на депутатите, дори и въобще да не присъстват.

"Нека се знае - пълната санкция означава и лишаване на социалноосигурителни права, което ние не приехме", натърти Кирилов.

Според него обаче е твърде вероятно новостите около депутатските възнаграждения да не бъдат гласувани днес в парламента, както се очакваше. Причината - докладът на правната комисия не бил готов, имало технически неща за доизчистване.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе