Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ГЕРБ даде заден за Истанбулската конвенция

ГЕРБ даде заден за Истанбулската конвенция

ГЕРБ даде заден за Истанбулската конвенция и отложи ратифицирането й в парламента. "Поздравяваме Цвета Караянчева, че направи дебат по Истанбулската конвенция. Нуждаем се от по-добро запознаване." С тези думи лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията отлага приемането на документа, който предизвика бурни обществени дискусии. "Изтегляме точката от днешния дневен ред", обяви председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев. 

"Ще направим всичко възможно през тези седмици да направим допълнителен дебат", каза още Цветанов.   Той разясни, че всички решения на депутатите на ГЕРБ се съгласуват с ръководството на партията, потвърждавайки, че обратът е обсъден с премиера Бойко Борисов. Цветанов обаче уточни, че до края на българското европредседателство на Съвета на ЕС през юни, конвенцията все пак трябва да бъде приета от страната ни.  Той също така потвърди, че депутатите от ГЕРБ са получили вчера есемеси да приемат Истанбулската конвенция, но това било нормална практика преди важни гласувания, и то не само за тази партия. Вицепремиерът Екатерина Захариева, която заедно с правосъдния министър Цецка Цачева най-активно разясняваше необходимостта България да ратифицира конвенцията, заяви в кулоарите на парламента, че това трябва да се отложи до приключване на обществените дебати. 

Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов до обрата в позицията на ГЕРБ се стигнало след негов разговор с Борисов в сряда по обяд. Той изтъкнал пред премиера, че от времето на спасяването на българските евреи за първи път църквата повежда народа срещу властта. За промяната на решението на Борисов изиграла и позицията на депутата Георги Марков, който вчера обърна настроенията в комисията за младежта и тя гласува "против" конвенцията.  В крайна сметка лидерът на ГЕРБ наредил на Цветанов да сведе до депутатите новата му повеля, стана ясно от думите на Каракачанов пред Би Ти Ви.  "Моята теза продължава да е същата - преди това нещо да се гласува в парламента, нека това да мине на едно широко обществено обсъждане. Вчера и неговото мнение (на Борисов -б.р.) беше такова - че не трябва да се бърза с вкарването ѝ в пленарна зала за гласуване и конвенцията ще бъде отложена за няколко седмици, няколко месеца", каза Каракачанов.

Според него конвенцията се "пробутва" от "едни мощни лобита на хора, които смятат, че след като те имат някакви странни разбирания или собствени разбирания за пола, това трябва да стане европейски идеология". Подобно мнение изрази националният координатор на "Атака" Светлозар Лазаров, според когото "Сорос ни облъчва" с този документ.

"Тази конвенция няма да спре нищо. Турция прие първа Истанбулската конвенция и само преди няколко месеца разреши браковете между 14-годишни деца. В Европа има дървени философи, които ми обясняват за джендъри. Целта е да се вземат едни грантове за милиони и да се обяснява за 32 пола. Кой ги видя тези 32 пола? Светът е изправен пред конфликт между исляма и традиционното християнство, а ние се занимаваме с подбни глупости, които само разлагат обществото. Не сме извивали ръцете на Борисов по тази тема", категоричен беше Каракачанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе