Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Георги Марков: Не се налагат предсрочни избори

Георги Марков: Не се налагат предсрочни избори

Отнасям се с уважение към президентската институция, не бих си позволил и лични нападки, каза в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той коментира критиките на президента Румен Радев към управляващите. Държавният глава се обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление.

Марков зададе редица реторични въпроси, оборвайки тезите в словото на президента. "Твърди, че институциите са атрофирали, в безпътица. Той в безпътица ли е? Атрофирал ли е омбудсманът? Фикс-идея е еднолично управление на Борисов, а Борисов управлява в коалиция с три партии. Кой е начело на Конституционния съд? Как ще се е сляла партията с държавата при липса на парламентарно мнозинство и президент, издигнат от опозицията? Нима той самият е избран нечестно? Напротив, честно е избран.“

Марков напомни, че последните парламентарни избори бяха проведени от служебното правителство, назначено от Румен Радев.

Марков сравни ситуацията у нас с другите балкански страни: "Румъния ли е по-стабилна, Сърбия ли, Македония и Гърция или Турция? Или пък Босна? Ние сме с една глава над балканския политически кюп."

Депутатът от ГЕРБ изрази изненада от изявлението на Радев, че са неизбежни парламентарните избори: "Кое налага това? Има конституционно мнозинство в парламента. По никакви показатели не се налагат. България стои добре икономически. Може ли да бъде богата страна, която започна прехода преди 30 години с катастрофалното управление на партията, която издигна Радев? БСП пет пъти управляваше България. Не може да се отрече, че ГЕРБ направи зрими промени в България."

Марков коментира и въпроса за избора на боен самолет:

"Не ми отива да споря с президента за самолети, но нас не ни пази Швеция. Ако ни кажат САЩ, че трябва да вземем тези самолети, тях ще вземем."

"Не иска да говори с правителството и не иска да идва в парламента. Ако иска президентска република, добре, но няма как да стане.", каза още Марков. Той окачестви речите на президента като  "Костинброд 2".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе